Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

SCENARIJ APOKALIPSE / Bivši veleposlanik u Rusiji izrekao riječi od kojih prolaze trnci: ‘Da, svijet je na korak do novog rata!’

Izvor: Goran Horvatinec/Net.hr

‘Zbog takvog niza događaja i raskoraka ruskih lidera sa stvarnošću, uvjerljivost bilo čega što oni danas javno kažu bitno je smanjena’, rekao je Božo Kovačević

Bivši veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, komentirao je za N1 eksploziju projektila u Poljskoj te mogućnost daljnje eskalacije sukoba. Naime, Kovačević je rekao da se slaže s tvrdnjom Dmitrija Medvedeva da se Zapad približava novom svjetskom ratu.

“Je, svijet je na korak do novog rata, a ključni pomak prema takvoj situaciji je napravila Rusija agresijom na Ukrajinu. Mi vidimo da su Amerikanci suzdržani u povodu utvrđivanja odgovornosti za te projektile, što je i razumljivo, jer ne žele nepromišljeno ući u treći svjetski rat. Jer ako bi ovaj napad bio ruski napad na članicu NATO-a, bilo bi moguće aktivirati i članak 5 povelje NATO-a i očito Amerikanci to žele izbjeći i inzistiraju na detaljnoj istrazi. Treba reći da drugi događaji koji bi mogli pridonijeti eskalaciji nisu istraženi, eksplozije na Sjevernom toku i kao i onaj ispaljeni projektil koji je završio u Hrvatskoj”, rekao je Kovačević.

Otežana pozicija Rusije

Kovačević ističe da je pozicija Rusije umnogome otežana, osobito što se tiče uvjerljivosti njihovih tvrdnji. “Govorili su i da Rusija ne namjerava napasti Ukrajinu i da neće napasti Ukrajinu, a nakon što su to učinili, Lavrov je rekao da Rusija, kao što nije napala Ukrajinu, ne namjerava napasti nijednu drugu zemlju. Bilo bi iracionalno da Rusija napadne NATO, ali bilo je iracionalno i napasti Ukrajinu. A da ne govorim o odluci o pripojenju četiriju ukrajinskih oblasti u trenutku kad je Rusija počela gubiti rat na terenu. Zbog takvog niza događaja i raskoraka ruskih lidera sa stvarnošću, uvjerljivost bilo čega što oni danas javno kažu bitno je smanjena”, rekao je Kovačević.

Kaže da je situaciju primirila i informacija iz američkih izvora, koji sugeriraju da je riječ o ukrajinskim antiratnim projektilima, koji su trebali srušiti ruske rakete pa su pali na Poljsku.

“Poljska strana je iskazala izrazito odmjeren pristup problemu i možemo očekivati da će nastojanja ponajprije američke strane da ne dođe do žestoke eskalacije biti prihvaćena. Ali kad se u nekoj zemlji vodi rat visokog intenziteta i kad su napetosti između agresora i onih koji pomažu Ukrajini tako velike, onda je moguće da izbiju namjerno ili nenamjerno izazvani incidenti”, rekao je Kovačević.

O aktivaciji članka 4

Kovačević kaže da je aktivcija članka 4 korak prema primjeni članka 5, ali da izjave poljskog premijera ipak ukazuju na to da će se aktivnosti zaustaviti na primjeni članka 4. Primjena članka 5 značila bi objavu rata Rusiji.

“Dosad je samo jednom primijenjen, u napadu Al Quaide na SAD 2001. godine, odgovor je bio američki napad na Afganistan jer je ta zemlja dala utočište Osami bin Ladenu. Ovo bi bio drugi slučaj, samo što je suprotna strana danas ona koja se znatno razlikuje od Afganistana, to je nuklearna sila Ruska Federacija i nedvojbeno je da bi objava rata implicirala i korištenje nuklearnog naoružanja. Postojanje nuklearnog oružja bilo je jamstvo sigurnosti, jamstvo da neće doći do trećeg svjetskog rata jer bi bilo zajamčeno uništenje i vjerujem da će zbog toga biti izbjegnuta primjena članka 5, a to ovisi i o rezultatima istrage”, rekao je Kovačević.

(Net.hr / Goran Hutinec)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave