Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Savez udruga dragovoljaca HOS-a: Ograđujemo se od Raosove izjave

SAVEZ udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (Savez – UDHOS), koji se ogradio od izjave Matka Raosa na obljetnici ustrojavanja IX. bojne HOS-a u Splitu, poručio je da je Hrvatsku branilo oko tri tisuće pripadnika HOS-a koji se nisu borili ni za kakvu fašističku tvorevinu.

“Hrvatsku je branilo oko 3000 HOS-ovaca, nisu se borili ni za kakvu fašističku tvorevinu”

“U Domovinskom ratu Hrvatsku je branilo oko 3000 pripadnika HOS-a. Gotovo da nije bilo ratišta na kojem nije bilo postrojbi HOS-a i nisu se borili za nikakvu fašističku tvorevinu. Branili su Hrvatsku od jugovojske i četnika koji su na sebi nosili crvenu zvijezdu petokraku”, priopćio je večeras Savez – UDHOS i podsjetio da je u nekoliko mjeseci 1991. poginulo više od 700 pripadnika HOS-a koji su na rukavu nosili oznaku HOS-a.

Podsjetimo, govoreći na 31. obljetnici ustrojavanja IX. bojne HOS-a u Splitu, izaslanik ministra branitelja i potpredsjednika vlade Tome Medveda, brigadir Matko Raos u Splitu je izjavio “da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske”. Savez – UDHOS je istaknuo da se ograđuje od Raosove izjave, koja je izazvala brojne osude i ograde.

Ministarstvo: Raosovo obraćanje nije bilo predviđeno

Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje se odmah ogradilo od izjave svog izaslanika, istaknulo je da je Raos to izjavio u svoje ime, a ne u ime Ministarstva.

Naveli su kako je Raos bio poslan da bude izaslanik isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a da nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno.

Hina

Facebook
E-mail