Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Savez antifašista: Grlić Radman na mala vrata pokušava uvesti ustašku ostavštinu

(Foto: Hina)

SAVEZ antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) danas je najoštrije osudio apel ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana da se na spomenik u Bleiburgu vrati hrvatski grb s prvim bijelim poljem.

Ocijenili su to “nastavkom uvođenja ostavštine najmračnijeg poglavlja hrvatske povijesti” i osudili izjave ministra vanjskih poslova.

”Najodlučnije odbacujemo i osuđujemo izjave ministra Grlića Radmana koje idu u smjeru etabliranja ‘ustaške verzije’ hrvatskog povijesnog grba u život suvremene Hrvatske. Teško je to ne doživjeti drugačije, nego kao nastavak sustavne politike uvođenja ‘na mala vrata’ ostavštine najmračnijeg poglavlja u hrvatskoj povijesti u život demokratske i europske Hrvatske”, istaknuli su u priopćenju iz SABA-e koje potpisuje predsjednik Franjo Habulin.

“Domobrani nisu bili nikakva hrvatska vojska”

U SABA-i su podsjetili da su i austrijske vlasti uklonile grb poznat u toj varijanti iz ”vremena ustaške strahovlade, zajedno sa sramotnim natpisom koji je komemorirao ‘hrvatsku vojsku’” te dodali kako su neugodno iznenađeni ”pokušajem” ministra Grlića Radmana vezanim uz kontroverzni spomenik na Bleiburškom polju.

”Ministru Grliću Radmanu i hrvatskoj vladi u čije ime on nastupa moralo bi biti dobro poznato da ustaše i domobrani nisu bili nikakva ‘hrvatska vojska’, nego oružana sila kvislinške paradržavne tvorevine što je na području dijela Hrvatske i u Bosne i Hercegovine stvorena ne da bi se time zadovoljile vjekovne težnje hrvatskoga naroda, nego da bi se osigurali strateški interesi sila Osovine, odnosno nacifašizma”, istaknuli su u priopćenju.

“Pozivati se na crkvu sv. Marka je uvreda zdravom razumu”

Dodali su i kako su u Drugome svjetskom ratu hrvatska vojska bili “samo i jedino” borci Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda pod vodstvom maršala Josipa Broza Tita.

”Dijeliti lekcije austrijskim vlastima, pozivajući se na heraldiku iz vremena Austro-Ugarskog carstva, ili na krov crkve sv. Marka u Zagrebu, uvreda je zdravom razumu. I kukasti križ (svastika) može se naći na prastarim hramovima i spomenicima u Aziji, no taj je znak, baš kao i hrvatski grb s prvim bijelim poljem, definitivno kompromitiran u vrijeme naci-fašizma i nikome na pamet ne pada da ga danas rehabilitira”, poručili su iz SABA-e.

Tijekom radnog posjeta Beču u srijedu, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za novinare rekao je da je Hrvatska apelirala na austrijsku izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima za vraćanje hrvatskog povijesnog grba na spomen-kamen Počasnog bleiburškog voda na Bleiburgu.

Hina

Facebook
E-mail