Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Sabor ignorirao 80. obljetnicu zasjedanja ZAVNOH-a

Nema ni jednog razloga zbog kojeg Hrvatski sabor ne bi s ponosom trebao naglasiti kontinuitet sa ZAVNOH-om, rekao je u ime Socijaldemokrata potpredsjednik Sabora Davorko Vidović na obilježavanju 80. godišnjice Drugog zasjedanja ZAVNOH-a u Plaškom

(Foto: Nenad Jovanović) Milorad Pupovac govori na 80. godišnjici proslave Drugog zasjedanja ZAVNOH-a u Plaškom

Svečanom sjednicom u plaščanskom Domu kulture i polaganjem vijenaca pred bistu Vladimira Nazora i spomenike poginulim borcima u centru varošice 14. oktobra obilježena je 80. godišnjica Drugog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH). Program je organizirao Savez antifašističkih boraca i antifašista, u suradnji s općinom Plaški, ali bez pokroviteljstva Hrvatskog sabora koji je formalno pravni nasljednik ZAVNOH-a.

Kako je rečeno na sjednici u dupke punoj dvorani, u osnovi osnivanja ZAVNOH-a bila je ideja federalizma i ravnopravnosti kojom su se partizani suprotstavljali ustaškim i četničkim šovinističkim programima.

– Ideja i odluke ZAVNOH-a govore da se ne radi samo o ustavnom, nego i o institucionalnom kontinuitetu državnosti, što je i odgovor svima onima koji smatraju da prije 1990. nije bilo ničega – rekao je predsjednik SABA RH Franjo Habulin, ističući da je ZAVNOH postavio temelje poslijeratnoj Hrvatskoj.

– Drugo zasjedanje ZAVNOH-a i odluke koje su tamo donesene imaju povijesnu važnost, baš kao i godine borbe za osnovne ciljeve antifašističkog pokreta na prostoru Jugoslavije poput slobode, ravnopravnosti i pravednosti koje je artikulirala komunistička partija i njeni politički i vojni saveznici – rekao je predsjednik SNV-a zastupnik Milorad Pupovac.

– Tada antifašizam nije bio prazna riječ, kao što je nerijetko danas za neke, već punokrvna i snažna ideja, jer se znalo da nasuprot tim vrijednostima stoje nehumanost, neravnopravnost, nepravda i istrebljenje cijelih naroda. Taj pokret, kao i cijeli koncept antifašističkih vijeća, bio je jedinstven u Evropi i po tome kako se organizirao i po sadržajima koje je nosio sa sobom. Svijet je u tom teškom vremenu nastojao sačuvati moderne vrijednosti, što se ne može reći za današnje razdoblje – naglasio je.

– Kad danas spominjemo antifašizam i zapisujemo ZAVNOH u najviše dokumente Hrvatske, često zaboravljamo što im je smisao. Vodi se bitka koja vodi u drugom smjeru od onoga koji je izboren i zacrtan u antifašističkom pokretu i vrijednostima kakve su iza sebe ostavili ZAVNOH i AVNOJ. Oni koji su u tome sudjelovali – Hrvati i Srbi – unazad 30 godina jedni druge iscrpljuju, štete si i postavljaju ograničenja, čineći upravo ono protiv čega su bili članovi antifašističkog saveza – naglasio je Pupovac.

Potpredsjednik Sabora Davorko Vidović prisutne je pozdravio u ime Socijaldemokrata, ali i kako vjeruje, u ime drugih zastupničkih klubova – SDP-a, Možemo…

– Volio bih vas pozdraviti u ime Sabora, ali to ne mogu reći jer nema pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad ovim velikim događajem. Mislim da nema ni jednog razloga zbog kojega Hrvatski sabor ne bi s ponosom trebao naglasiti kontinuitet sa ZAVNOH-om – rekao je Vidović, naglasivši da nije sve počelo 1990. i da se nanosi velika šteta zanemarivanjem kontinuiteta.

– ZAVNOH je bio moderno civilizacijsko dostignuće u zemlji u kojoj je 75 posto stanovnika bilo napismeno, ali su imali lucidno vodstvo koje je prepoznalo što vuče civilizaciju naprijed u uvjetima najveće agresije na humane vrijednosti svijeta. Nije bio kopija boljševičke Rusije jer se znalo prepoznati vrijednosti nacionalne ravnopravnosti i ugraditi je u temelje Hrvatske, nasuprot monarhističke Jugoslavije i fašističkih paradržavnih tvorevina – istaknuo je Vidović, založivši se da Dan državnosti bude 9. maj, koji se obilježava kao Dana pobjede i Dan Evrope, jer je godinu dana prije sloma nacizma, 1944. na Trećem zasjedanju u Topuskom, završeno ustavno-pravno konstituiranje hrvatske države.

ZAVNOH je predstavljao sve koji su imali antifašističku legitimaciju, što znači većinu građana Hrvatske i to ne bismo smjeli zaboravljati – zaključio je.

Načelnik općine Pero Damjanović govorio je o važnosti odluka ZAVNOH-a u kontekstu hrvatske državnosti.

U dvorani su, uz žive partizane, bili brojni antifašisti Zagreba i Zagrebačke županije, kao i Karlovačke, Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije. Vijence su položile delegacije SNV-a na čelu s Miloradom Pupovcem te zajednička delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista i Općine Plaški.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail