Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Reakcije na smrt Matijanića: Treba li biti član HDZ-a, ili se prezivati Plenković?

NIŽU se reakcije na smrt novinara Vladimira Matijanića, nakon što je njegova životna partnerica i novinarka Indexa Andrea Topić na Facebooku napisala objavu o njegovoj smrti.

>> “Deset puta smo zvali i molili da Vladu prime u bolnicu. Nisu htjeli”

Navela je kako je Vladimir imao Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

U objavi upozorava da liječnici u splitskoj bolnici i splitska Hitna pomoć Vladimiru nisu željeli pomoći. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo, došli su drugi put, ali je bilo prekasno.

Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije covida.

Cijeli dan se nižu reakcije kolega, prijatelja i javnih osoba. U nastavku ih prenosimo:

Dalija Orešković: Ne zanima me smjena jednog ministra nakon kojeg će doći drugi, isti takav kakav je i njegov prethodnik bio

Pročitajte ovaj članak, ako zbog uzrujanosti ne uspijete iz prvog pokušaja, nastavite kasnije, ali pročitajte ovaj članak. Bez politiziranja, bez eksploatiranja ove tragedije za bilo čije političke ili osobne svrhe, dužni smo jasno reći, zdravstveni sustav i način na koji on funkcionira došao je k svom kraju. Vrijeme je da nam promjena modela upravljanja postane cilj broj jedan, sad i odmah, i trajno.

Bilo tko od nas, u bilo kojoj sekundi života može postati pacijent kojem treba pomoć. Ne želim nikome da proživljava užasavajuću spoznaju o svim razlozima, uzrocima i posljedicama, zašto te pomoći nema.

Ne zanima me smjena jednog ministra nakon kojeg će doći drugi, isti takav kakav je i njegov prethodnik bio. Zanima me što se sve zdravstvu dogodilo i kako ćemo to popraviti. O tome prvi moraju početi govoriti, otvoreno, javno, bez pardona i zadrške, uz spremnost na kritiku ali i samokritiku, svi koji u zdravstvu rade, a na politici je zadatak da pomete profitere i uspostavi red. Probleme zdravstva neće, ne mogu i ne žele rješavati paraziti koji su sada na vlasti. To moramo svi mi drugi.

Zoran Šprajc: Bijesan sam i ogorčen

Bijesan sam i ogorčen. Ne samo zato što je zbog očite liječničke nonšalancije život izgubio jedan vrhunski novinar i komentator, (čak se ne usudim reći “kolega” jer je svojim djelom i stavom daleko nadmašivao moje visine) 
nego sam bijesan i ogorčen jer ovdje nije riječ o “liječničkoj grešci” jednog doktora ili jedne sestre. Ovdje je riječ o grešci kompletnog zdravstvenog pogona u Splitu. Od bolnice do službe Hitne pomoći. O grešci u mentalitetu tamnošnjeg zdravstvenog osoblja koje nakon svega i dalje smatra da je kovid neka bezvezna iili izmišljena bolest koju je dovoljno “ispišati u lonac pokraj kreveta”. (O čemu govori i mizeran broj cijepljenih zdravstvenih radnika u Dalmaciji.)

 Bijesan sam i ogorčen ne samo zbog besmislene smrti Vladimira Matijanića kojeg je ubila nonšalancija  splitskog zdravstvenog  sustava nego sam bijesan i ogorčen zbog svih drugih tragedija i smrtnih ishoda koji su se zbog takve nonšalancije dogodili a za koje nikad nismo doznali. 

Bijesan sam i ogorčen na sve one znanstvene i poluznanstvene šarlatane, luđake, budale, matematičke i glikanske psihopate i njihovu medijsku sljedbu koji su takvu zdravstvenu nonšalanciju u javnom prostoru poticali i podgrijavali. 

 I da, bijesan sam i ogorčen jer sam Vladimira Matijanića uskoro trebao upoznati a nisam stigao. Zavidim svima koji ste ga znali. 

Ivana Kapetanović: Kolega Vlado bi ovome stao na kraj

Iste situacije s hitnom u Splitu dozivljavala san dok su mi i mater pa posli otac bili bolesni. Nece doc. Ta jebena hitna u Splitu nece doc. Sican se kolko san in milijuna puta jebala sve po spisku na telefon, ma kakvi. 

Mater mi je umirala od raka, nije mogla disat, jest, govorit, rekli su da joj stavin hladni oblog.  Nije bila hospitalizirana masu puta kad je tribala bit, sve do zadnjeg.

Ni ocu hitna nikad nije tila doc, a zvala san ih masu puta, molila, priklinjala, vristala, sve pokusala, ma kakvi. sve dok nisu na kraju vatrogasci i policija morali rumbavat vrata da bi usli u stan. onda je dosla i hitna. I to kako te posalju kuci iz bolnice da umres doma, u mukama… Strasno.

Na kraju su oboje umrli prerano. Ta hitna u Splitu dolazi valjda samo ako umires. I hospitaliziraju te valjda skoro polumrtvog. naprosto, PREKASNO, PREKASNO!! 

Puno je ovakvih slucajeva ko od naseg kolege… I tome triba vise stat na kraj. Kolega Vlado bi im sta na kraj. Bar bi pokusa. Fala Vlado na svim otkrivenim aferama i super tekstovima, statusima… fala na novinarstvu. Pocivaj u miru Bozjem. Draga Andrea Topić iskrena sucut tebi i njegovima…

Eduard Bajlo: Fuj smradovi!

Koje simptome bolesti treba imati pacijent da bi hitna medicinska pomoć došla po njega i da bi ga hospitalizirali u hrvatskim bolnicama!?

Treba biti član HDZ a, ili se prezivati Plenković, ili Beroš!?

Fuj smradovi!

Saša Cvetojević: Nadam se da će svi odgovorni imati ovakvo iskustvo

Nadam se da će, svaki od odgovornih, “imati svoje iskustvo” “fokusiranog na nesreću” pišanja u lonac u Remetincu.

Andrijana Klinac: Koja tuga, koliko ljutnje i bijesa

Pa recite mi da je Vladimir morao otići, da se nije dalo napraviti na vrijeme sve što je potrebno. Ovo trebaju svi pročitati!!! 💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔

Koja tuga, koliko ljutnje i bijesa jer se moralo reagirati na vrijeme! Za ovakve propuste treba se odgovarati!!

Izgubiti čovjeka u 51.godini, sramite se svi koji svoj poziv niste obavili onako kako ste trebali!

Andrea Dea Latinović: To je Hrvatska u EU, ministre Beroš?

‘Neka piša u lonac pa poslije izlijte u zahod’- medicinska sestra partnerici teško bolesnog kolege, novinara Indexa, Vlade Matijanića, sada pokojnoga. Ne, nije srednjovjekovni mediteranski grad u kojem se noćne posude izlijevaju ujutro na ulicu pa dolaze kuga i kolera. Već 21. stoljeće, bolnica u Hrvatskoj.

Agonija moljakanja da umirućeg čovjeka prime u bolnicu, da mu daju šansu za preživljavanje, umiranje u mukama. To je Hrvatska u EU, ministre Beroš? To su milijuni kuna potrošeni na nabavu cjepiva, lijekova- da bi ljudi ‘pišali u lonac’?

Ne samo da ste najlošiji hrvatski ministar zdravstva do sada, već i najveća ulizica u HDZ-u, Beroš. Riječ ‘sram’ ne postoji u Vašem rječniku, znam. Na kraju ćete ipak Vi ‘pišati u lonac’, ali za većinu građana u ovoj tužnoj državici bit će prekasno.

Slađana Bukovac: Nepravilnosti – tako se kod nas zove kad ostave čovjeka da tri dana krepava dok se ne uguši

Vjerujem da će se ispostaviti da su Matijanića ubile “nepravilnosti”. Tako se kod nas zove kad netko djetetu zgnječi glavu, ili kad ostave čovjeka da tri dana krepava dok se ne uguši. Kod nas bi mogli taj jučerašnji peti osmi preimenovati u Dan žrtava nepravilnosti, bilo bi korisnije.

Ne znam kako bi se “nepravilnosti” prevele na druge jezike. Nema veze, kad ih u tim drugim jezicima dohvati “nepravilnost”, znat će i bez prijevoda da su jebali ježa.

Dražen Oreščanin: Užasno mučno

Iskrena sućut obitelji ❤️

Ovo je užasno mučno za čitati. Pitam se koliko je nečije braće, sestara, roditelja, djece nepotrebno umrlo zbog ovakvih neadekvatnih reakcija hrvatskog zdravstva i nedostatka lijekova.

I svaka čast svim požrtvovnim i savjesnim liječnicima, sestrama, tehničarima, vozačima hitne… vatrogascima, policajcima… koji rade u nemogućim uvjetima u bolnicama koje se raspadaju, s opremom koja je davno trebala biti rashodovana ☹️

Tri desetljeća nebrige, neulaganja, podobnosti, krađe, laganja, mahanja zastavama umjesto rada, poštenja i stručnosti u politici ne samo da nas je osiromašilo i bacilo na začelje Europe, nego uzima i danak u ljudskim životima 😡

#Hrvatska20 mora doći čim prije i neće doći sama od sebe

Viktorija Knežević podnijela kaznenu prijavu

Ne mogu učiniti ništa više za pokojnog Matijanića, nego podnijeti ovu kaznenu prijavu zbog nepružanja medicinske pomoći. 
Vidjet ćemo što će sada učiniti državno odvjetništvo u Splitu i policija,  oni kojima je posao da preuzmu od ove točke.

Nisam mogla prestati mislit o tom užasa koji se dogodio od kad sam pročitala Andrein status.  Čovjek se toliko osjeti jadan i nemoćan i očajan!  Znam da bi on sigurno u ovakvoj situaciji, da se nekome od nas ovo dogodilo, činio ono u čemu je bio najbolji, pisao i to nemilosrdno, prozivajući sve one koji su krivi. 

Upravo zbog toga nisam mogla ne učiniti jedino što je meni kao običnom građaninu bilo na raspolaganju. Morala sam podnijeti ovu prijavu. Nadam se da ćemo se svi skupa u danima koji dolaze potruditi da se ovaj užas ne zaboravi i da krivci budu privedeni tamo gdje pripadaju. Hvala ti dobri, iskreni i ispravni čovječe za svaku baklju istine koju si zapalio, za svaki feral koji si držao. 

Na kraju te taj sustav protiv kojeg si se cijeli život borio, svojim neradom i nemarom ubio. Laka ti zemlja, koju si kao i mnogi prije tebe, volio puno više nego što ona zaslužuje i žrtvovao svoj mir, svoje zdravlje i na kraju svoj život, iako si mogao u hladu neke razvijene demokracije živjeti puno bolji život radeći puno lakši posao.

Index Vijesti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave