Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Raste netrpeljivost prema strancima, Macan o Mostu i DP-U: “Njihovi birači uistinu smatraju da bi Hrvatska trebala ostati čista”

Nakon proslave Nove godine u Zagrebu društvenim mrežama počele su kružiti fotografije stranih radnika kako slave na glavnom zagrebačkom trgu. Ali naravno ne u pozitivnom tonu već naprotiv.

(Foto: screenshot N1)

Naime, mnogi su se radnicima rugali i pisali vrlo negativne komentare. Ovo je komentirao komunikacijski stručnjak Krešimir Macan koji kaže:

“To je to pretjerivanje koje smo vidjeli. U Europi ima toga, kod nas još nema, ali može se dogoditi. Činjenica je da u ovom trenutku to nije umjetno stvoreno i, nažalost, potiče se od krajnjih desnih stranaka i od MOST-a i od Domovinskog pokreta. Njihovi birači uistinu smatraju da bi Hrvatska trebala ostati čista.”

Na pitanje je li Ivan Penava pretjerao s ovim: ‘Ako treba pucati, pucajte’, Macan odgovara:

“Jeste na način kako je rekao, ali činjenica je da Hrvatska mora imati imigracijsku politiku za one koji dolaze raditi, ali isto tako se moramo odrediti što radimo na granici. S druge strane imate lijeve organizacije koje kažu da treba pustiti ljude koji prolaze, a s druge strane su desni koji kažu da pucajte. Mi moramo naći sredinu.”

“Vidimo da imamo prve slučajeve nasilja. Niste možda primijetili – već su prije par mjeseci bile priče na TikToku kako je migrantima super, a ne rade ništa. To isto pripisivali su Vladi. To isto je dolazilo iz krugova krajnje desnih, to već neko vrijeme vrije na onlineu, mi to ne vidimo, a oni se hrane time. Onda vidimo da je u par mjeseci došlo do prvih incidenata. Nije čudo.”

Hoće li strani radnici postati predizborna tema. Može se javiti ta ista desnica i reći da uzimaju Hrvatima poslove?

“Postat će, u jednom dijelu ekstremnog biračkog tijela, desnog. Ali svi smo svjesni da bez njih nema sezone, onoga što osigurava život u Hrvatskoj”, zaključio je Macan u RTL Direktu. 

(nacional.hr/N.LJ.J)

Facebook
E-mail