Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Pupovac: “Ima nas 123 tisuće, a desničari bi nam uskratili prava”

(Foto: Wikipedia)

Zagrebački sastanak Europske federacije nacionalnosti (FUEN), krovne organizacije nacionalnih manjina na razini Europe, počeo je u četvrtak, a domaćin je član FUEN-a, Srpsko narodno vijeće (SNV), koje je ugostilo članove i članice Radne grupe slavenskih manjina.

Srpsko narodno vijeće (SNV) ugostilo je članove i članice Radne grupe slavenskih manjina, koje djeluju unutar FUEN-a, na njihovom zagrebačkom sastanku, s izaslanicima koji dolaze od Kašubije i Gradišća do Estonije i Ukrajine, priopćeno je u četvrtak navečer iz SNV-a.

Pozdravni govor sudionicima održao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac s ciljem da približi svojim europskim kolegama povijesni pregled onoga što su Srbi u Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju.

Prvog dana susreta u fokusu su bile “žene u manjinskim zajednicama”, a do kraja sastanka, koji je planiran za nedjelju, manjinski izaslanici će se susresti s predstavnicima izvršne, zakonodavne i lokalne vlasti, te manjinskih savjetodavnih tijela u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Obići će Glinu, Vrginmost i Bakićev spomenik na Petrovoj gori, najavljeno je.

‘Ima nas 123 tisuće’

Svoje obraćanje izaslanicima, predstavnicima slavenskih manjina u Europi, Pupovac je završio navevši današnji broj pripadnika srpske zajednice u Republici Hrvatskoj gdje su, prema posljednjem popisu stanovništva Hrvatske,  “od nekadašnje zajednice s 600.000 pripadnika došli na brojku od 123.000”, rekao je.

“Mi smo negdje po konsolidaciji kao nacionalna manjina, kada su posrijedi kulturne, obrazovne, socijalne, ekonomske i razvojne potrebe negdje na 2/3 nesigurnog puta, posebno kada je posrijedi politička participacija jer je to desnici stalna meta, da se to nama ukine, ali takvo je iskustvo manjina, ne samo na ovim prostorima, u sve manje stabilnom svijetu”, dodao je Pupovac.

Poručio je kako je važno da FUEN odašilje glasove za očuvanje stečenih prava manjina i za napredovanje.

Hina

Facebook
E-mail