Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Puljak obilježio partizansko oslobođenje Splita

Foto: Hina

U SPLITU je u utorak obilježena 77. godišnjica Dana oslobođenja grada, koju su organizirali Grad Split, Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista.

Prije svečanosti u Muzeju grada izaslanstva Grada i Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita položilo je vijence na Gradskom groblju Lovrinac, na Spomen-kosturnici palima u NOR-u te na Narodnom trgu, popularnoj Pjaci, gdje su vijence položili na spomen-ploču osloboditeljima grada. Nakon polaganja vijenaca na Pjaci je održan polusatni prigodni koncert Gradske glazbe Split.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita Zdravko Roje rekao je da je Split u vrijeme oslobođenja grada bio začetak završnih operacija za oslobađanje ondašnje države. Dodao je da se brojevi koji se danas spominju ne mogu izbrisati, kao ni ljudi koji su sudjelovali u tom ratu.

“Danas živimo u slobodnoj državi Hrvatskoj i svako negiranje tih događaja, po meni, nije dobro, nije dobro zbog svih nas skupa, zbog mladih naraštaja i naše djece, zato što su naši očevi, djede i bake dali jako puno i u onome što mi danas imamo”, rekao je, dodavši da je ovo nastavak jednog života u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, a stečevine Drugog svjetskog rata su svjetski priznate.

Puljak: Ovo je jako važan datum za Split

Ocijenio je da negiranje svega toga nije ljudsko i da nema nikakve veze sa slobodom i demokracijom.

Predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata antifašisti (Vedra) Ranko Britvić je rekao da je današnji dan praznik koji se službeno ne slavi, odnosno Dan oslobođenja grada, koji je dao na tisuće života za tadašnju slobodu, a i današnju. Ne slaviti taj dan je totalna ludost, smatra Britvić.

“Ovdje se radi o civilizacijskim tekovinama, ovdje nema politike, ovdje se radi o jednoj kulturi sjećanja. Sjećati se tih mrtvih koji su položili život na oltar domovine, jer nema nikakve razlike između njih i onih iz Domovinskog rata. I jedni i drugi su imali ideju slobode i obje su pobjede sjajne, a o svakoj od njih se može pričati svašta, ali to su dvije pobjede kojima se mi Hrvati ponosimo”, ustvrdio je Britvić.

Na obilježavanju Dana oslobođenja Splita bio je i gradonačelnik Ivica Puljak, kojeg su novinari pitali treba li današnji Dan oslobođenja Splita ući u službeni protokol obilježavanja važnih datuma Splita, na što je odgovorio da je to vrlo važan datum za grad Split te ga danas obilježavaju na dobar i primjeren način.

(IndexHR / Hina)

Facebook
E-mail