Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Prvi kamen spoticanja u spomen Romima

U Zagrebu je danas postavljen prvi kamen spoticanja u spomen na stradale Rome i Romkinje za vrijeme Drugog svjetskog rata na mjestu s kojeg je u logore odvedeno 69 Roma i Romkinja iz šest obitelji

(foto I. Perić)

Danas je u Parku 5. studenog postavljen prvi kamen spoticanja u spomen na stradale pripadnike romskog naroda u periodu Drugog svjetskog rata.

Kamen spoticanja postavljen je u parku kod križanja Savske i Koturaške, na mjestu s kojeg je u logore odvedeno 69 Roma i Romkinja iz obitelji Nikolić, Štefanović, Maleković, Lakatoš, Kovačević i Šajnović.

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust već je postavio dvadeset tzv. stolpersteine u znak sjećanja na pripadnike židovskog naroda, žrtve Drugog svjetskog rata. Postavljanjem kamena spoticanja u Parku 5. studenog počinje duži projekt obilježavanja pogibije romskog naroda za vrijeme Drugog svjetskog rata, kako na području Zagreba, tako i ostatka Hrvatske.

Prema službenim podacima Spomen područja Jasenovac, za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeno je 16.137 Roma s ovih prostora, koji su živote izgubili u genocidu na tlu tadašnje NDH, kao i u drugim nacističkim logorima diljem Europe, posebice u logoru Auschwitz. Na prvom poslijeratnom popisu stanovništva iz 1948. godine na području Hrvatske bilo je samo 405 Roma.

Dosad je u više od 30 zemalja svijeta postavljeno 90 tisuća kamena spoticanja. Taj je projekt u svijetu pokrenuo njemački umjetnik Gunter Demnig, a od 2015. godine s tim ciljem djeluje i zaklada “STIFTUNG – SPUREN”.

(Novosti / I. Perić)

Facebook
E-mail