Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Priopćenje SABA RH u povodu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu

U povodu agresije Ruske Federacije na neovisnu i suverenu Ukrajinu Savez antifašističkih boraca i antifašista RH donosi sljedeće priopćenje:

Podsjećamo da je Savez antifašističkih boraca i antifašista RH još 27. ožujka 2014. objavio izjavu pod naslovom „Osuđujemo agresiju i povredu teritorijalnog integriteta Ukrajine“. Od tada do danas problem nije riješen premda je Minhenskim sporazumom predviđeno da se riješi na miran način, diplomatskim pregovorima. Teritorijalni integritet Ukrajine tada je radikalno narušen jer je Ruska Federacija okupirala Autonomnu Republiku Krim kao sastavni dio Ukrajine i potom ju integrirala mimo međunarodnoga prava u svoj vlastiti ustavno – pravni poredak. U istočnim dijelovima Ukrajine oko gradova Luhansk i Doneck Ruska Federacija je potaknula pobunu protuukrajinskih snaga i pomogla im da protjeraju ukrajinsku vojsku i policiju a potom i pučanstvo ukrajinske narodnosti te formiraju separatističke pseudo – države Luhansk i Doneck.

Suočeni s aktualnom situacijom osuđujemo priznanje Ruske Federacije samoproglašenih regija Donecka i Luhanska i vojnu agresiju Ruske Federacije na cjelokupnu teritoriju Ukrajine, što predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne cjelovitosti te kršenje Povelje Organizacije Ujedinjenih naroda. Ta povelja osigurava svakoj državi članici nepovredivost državnih granica, a ukoliko postoje granični sporovi oni se trebaju rješavati na Međunarodnom sudu.

Apeliramo na sve državnike, a poglavito na predsjednika Ruske Federacije, predsjednika SAD-a i vodstvo EU te NATO saveza da pronađu mudrost i snagu kako bi pregovorima riješili probleme koji su eskalirali vojnom agresijom Ruske federacije i izbjegli tragediju velikih razmjera. Vojna agresija nije više ukrajinski već je i svjetski problem. Savez antifašističkih boraca i antifašista RH podržava službenu politiku Republike Hrvatske u kojoj se naglašava nužnost poštivanja teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta Ukrajine, koja kao neovisna država i članica UN-a ima pravo i dužnost štititi ustavno pravni poredak na svome cjelokupnome teritoriju. Odstupanje od tog pravila snagom oružja ruši svjetski poredak i omogućava svakoj vojno moćnoj i agresivnoj državi ugrožavanje susjednih zemalja s ciljem njihovog osvajanja ili pretvaranja u statelitske države. Savez  odlučno stoji na pozicijama međunarodnog prava iskazujući poštovanje Ukrajini i punu solidarnost s ukrajinskim narodom.

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave

Dan mladosti-radosti 2023.

U organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obavještavamo Vas da će se manifestacija Dan mladosti-radosti održati

Pročitaj više »