Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Predsjednik Židovske općine: Svjedočimo kulturocidu, čeka se da nestanemo

(Foto: Wikipedia) Ilustracija

PREDSJEDNIK Židovske općine Zagreb i koordinator Židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus upozorio je danas na komemoraciji za žrtve Holokausta održanoj na zagrebačkom Mirogoju da negiranje Holokausta ostaje bez sankcija te da židovska zajednica svjedoči kulturocidu.

“Drugi put mirno promatrate kako nestajemo”, rekao je Kraus, zaključivši dio svoga govora o stanju Židova u Hrvatskoj danas koji po njemu obilježava sve manji broj ljudi, ali i uništavanje njihovih tragova ekshumiranjem židovskih grobnica i grobalja, što omogućuju zakoni nakon što vlasnici deset godina ne plaćaju grobno mjesto.

“Svjedočimo kulturocidu i čeka se da nestanemo”

Prema Krasu, u posljednje vrijeme na Mirogoju je ekshumirano više od tri i pol tisuće zemnih ostataka, nakon čega se mijenjaju obilježja na grobnicama i one gube raniji identitet. “Svjedočimo kulturocidu i čeka se da nestanemo”, upozorio je Kraus.

Podsjetio je da je od nacizma, fašizma i ustaštva stradalo šest milijuna Židova, među kojima i milijun i pol djece. Na području Nezavisne Države Hrvatske pobijeno je 35 tisuća Židova, odnosno 80 posto njih.

Progoni u NDH počeli su pet dana nakon proglašenja, a bilo je osnivano više od 50 logora o čemu se, kazao je Kraus, ne želi javno govoriti.

“Prisutno je negiranje Holokausta”

U općoj javnosti, ali i u obrazovnom sustavu po njegovim riječima prisutno je negiranje Holokausta, što ne samo da ostaje bez sankcija već se takve osobe bira na najviše funkcije, čak i na položaj dekana.

Naglasio je da Židovi ne odustaju od zahtjeva za kažnjavanje negiranja zločina i pozdravio strože izmjene Zakona o prekršajima koje za isticanje simbola koji potiču na mržnju previđaju kazne od 700 do 4000 eura.

Podsjetio je na potpisivanje sporazuma Hrvatskog nogometnog saveza o uključivanju u borbu protiv diskriminacije, rasizma i antisemitizma te izrazio nadu da će taj sporazum djelovati i da će, u slučaju da publika nastavi s njegovim kršenjem, HNS prekinuti utakmicu.

Na Mirogoju zapaljene svijeće i položeni vijenci

Tijekom komemorativne svečanosti za Jom HaŠoa, odnosno Dan sjećanja na žrtve Holokausta, pred skulpturom Mojsija na groblju Mirogoj u organizaciji Židovske općine Zagreb zapaljene su svijeće te su položeni vijenci.

Pored predstavnika židovskih zajednica vijence su položili predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik sabora Željko Reiner i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, kao i četveročlana delegacija Grada Zagreba.

Također, vijence su položili predstavnici veleposlanstva u Hrvatskoj, predstavnici nacionalnih manjina i drugi. Potom je glavni rabin u Hrvatskoj i vrhovni rabin Crne Gore Lucian Moše Prelević održao molitvu za žrtve Holokausta.

Hina

Facebook
E-mail