Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Povjesničar Harari: Putin je već izgubio rat u Ukrajini

(Foto: EPA)

POZNATI izraelski povjesničar Yuval Noah Harari u tekstu za britanski Guardian piše da je Rusija već izgubila rat u Ukrajini. Harari piše da je izgledno da će to biti povijesni poraz za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ustvrdio je da će pobijediti u mnogim bitkama, ali da će rat na kraju ipak izgubiti. Opisao je Putinov odnos prema Ukrajini za koji kaže da se oduvijek zasnivao na lažima.

“Putinov san o obnovi Ruskog Carstva oduvijek se zasnivao na lažima”

“Putinov san o obnovi Ruskog Carstva se uvijek oslanjao na laži da Ukrajina nije država, da Ukrajinci nisu stvarna nacija te da su stanovnici Kijeva, Harkiva i Lavova uvijek žudjeli za moskovskom vlasti. To je potpuna laž. Ukrajina je nacija koja ima povijest dugu više od tisuću godina. Kijev je bio glavni grad onda kada Moskva čak nije bila ni selo. No ruski despot toliko često ponavlja laži da mu se počinje vjerovati”, piše Harari. 

Harari tematizira planiranje invazije na Ukrajinu za koju je istaknuo da je Putin mogao računati na mnoge njemu znane faktore. Među onim za što je znao izdvojio je to da je Ukrajina vojno slabija od Rusije, da NATO neće poslati vojnike koji će pomoći Ukrajini te da Europa ovisi o ruskom plinu i nafti. S obzirom na posljednju činjenicu, Putin je bio svjestan da će se države poput Njemačke opirati potencijalnim sankcijama.

Harari piše da je Putin, shodno onome što mu je bilo poznato, planirao Ukrajinu napasti teško i brzo, ostaviti je bez vlasti, uspostaviti marionetsku vlast te pokušati izbjeći sankcije Zapada. 

“Nakon pet dana invazije jasno je da je Putinovo kockanje propalo”

Ukazao je na ono što je nazvao velikom nepoznanicom za Putina.

“Amerikanci su u Iraku naučili, a Sovjeti u Afganistanu da je mnogo lakše zauzeti državu nego ju nakon toga zadržati. Putin je znao da ima moć zauzeti Ukrajinu. No bi li Ukrajinci prihvatili marionetski režim Moskve? Putin se kockao s tim da hoće. Uostalom, kako je više puta obrazlagao onima koji ga žele slušati – Ukrajina nije prava država, a Ukrajinci nisu prava nacija. Ljudi na Krimu 2014. jedva da su pružili otpor Rusima. Zašto bi 2022. bilo drugačije?” pita se izraelski profesor povijesti retorički. 

Nakon pet dana ruske invazije njemu je jasno da je Putinovo kockanje propalo. Smatra da se stanovnici Ukrajine brane, kako je naglasio, svim svojim srcem te da je to zadivilo cijeli svijet. U ovom ratu Harari očekuje pobjedu Ukrajine.

“Mržnja pokorene nacije je skriveno blago”

“Slijede brojni tamni dani. Rusi će možda pokoriti cijelu Ukrajinu, ali neće pobijediti u ratu. Pred Rusijom je izazov da zadrži Ukrajinu, a u tome će uspjeti ako joj ukrajinski građani to dopuste. Vrlo se čini izvjesnim da im to neće dopustiti”, konstatira Harari. 

Piše da svaki uništeni ruski tenk i svaki ubijeni ruski vojnik povećava hrabrost Ukrajinaca za otporom. 

“Svaki ubijeni Ukrajinac povećava ukrajinsku mržnju prema osvajačima. Mržnja je najgora emocija. No za pokorene nacije mržnja je skriveno blago. Duboko u srcu može opstati generacijama”, dodaje Harari. 

Izraelac je stava da će Putinu trebati krvava pobjeda kako bi obnovio Rusko Carstvo. 

“Prolijevajući sve više ukrajinske krvi, Putin čini da njegov san nikada neće biti ostvaren. Na smrtovnici ruske imperije neće biti upisano ime Mihaila Gorbačova, već Putinovo. Zasluga je Gorbačova to što su se Rusi i Ukrajinci osjećali kao braća i sestre. Putinova je zasluga što su postali neprijatelji. Učinio je da Ukrajinci budu protiv Rusa”, podcrtava Harari. 

“Ako su se Ukrajinci usudili, neka se usude Nijemci, Amerikanci i Rusi.”

“Putin se stavlja u Hitlerovu ulogu”

Harari piše da će se ukrajinska nacija u budućnosti graditi na onome što se dešavalo u ratu te da to Putin zna, kao što znaju svi drugi. Harari je optužio ruskog predsjednika da radi ono što je radio nacistički zlotvor Adolf Hitler.

“Putin je odrastao na pričama o njemačkim zvjerstvima i opsadi Lenjingrada. Sada on proizvodi slične priče stavljajući se u Hitlerovu ulogu”, naveo je.

Mišljenja je da su Ukrajinci ohrabrili cijeli svijet.

“Ako su se oni golim rukama usudili zaustaviti tenkove, onda se njemačka vlada može usuditi dopremiti im protutenkovske rakete, američka vlada isključiti Rusiju iz SWIFT-a, ruski građani prosvjedovati protiv ovog besmislenog rata”, piše Harari u tekstu za Guardian.

“Svi nešto mogu napraviti za Ukrajinu. Vrijeme je ustati”

Ističe da svi nešto mogu napraviti za Ukrajinu te predlaže doniranje i prihvat izbjeglica. Među onima je koji očekuju da će ovaj rat promijeniti budućnost svijeta.

“Ako se dopusti da tiranija i agresija pobijede, svi ćemo ispaštati. Nema smisla ostati promatrač. Vrijeme je ustati i biti primijećen”, dodaje. 

Harari očekuje da ovaj rat neće dugo trajati, a ne isključuje ni opciju da potraje godinama. No ponovio je da je njegov ishod već određen. 

Index Vijesti

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave