Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Potpuno uništena partizanska spomen-ploča na Braču

Foto: Facebook

NA BRAČU, u Nerežišćima, potpuno je uništena spomen-ploča partizanima.

“Prije nekoliko dana zasad nepoznata osoba u cijelosti je uništila spomen-ploču takozvane “partizanske tehnike” u zaseoku Obršje.

Radi se o spomen-ploči koju je 27. srpnja 1961. godine podigao “narod Brača i Šolte” kao podsjećanje na list “Naša borba” koji se tijekom Drugog svjetskog rata tiskao u kući na kojoj se nalazila spomen-ploča”, objavila je općina na svojoj Facebook stranici.

“Kuća sa spomen-pločom bila je zaštićena rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i od rujna 1976. je bila upisana u Registru nepokretnih spomenika kulture. U rujnu 2021. Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, donijela je Rješenje kojim je određeno brisanje predmetne kuće sa spomen-pločom iz Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

O istome je izviješteno Općinsko vijeće Općine Nerežišća, koje je, na svojoj sjednici održanoj dana 17. studenog 2021. jednoglasno donijelo Odluku o proglašenju kuće sa spomen-pločom prve bračke partizanske tehnike u zaseoku Obršje, Nerežišća, zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značaja. Sve je provedeno u dogovoru s vlasnicama kuće i iste nisu imale ništa protiv predmetne Odluke”, kažu.

“Netko je razbio da je nije moguće obnoviti”

“Čini se nevjerojatnim da je, 60 godina od postavljanja spomen-ploče, ista nekome toliko zasmetala da ju je razbio na način da je više nije moguće obnoviti, posebice imajući u vidu da na istoj nije bilo nikakvih simbola koji bi nekog mogli uznemiriti pa ma koliko tankoćutan bio.

Uništavanje spomenika prijavljeno je nadležnoj Policijskoj postaji, a i ovim putem pozivamo sve koji imaju nekakva saznanja o ovom događaju da o istome izvijeste policiju ili djelatnike općinske uprave Općine Nerežišća”, dodaju u priopćenju.

“Teško je proniknuti u mentalni sklop onoga tko je uništio spomen-ploču pa mu želimo da mu dragi Bog prosvitli pamet.

Općinskom vijeću Općine Nerežišća bit će predložena izrada replike uništene spomen-ploče”, dodaju.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FjlsOpcinaNerezisca%2Fposts%2F131857055948151&show_text=true&width=500" width="500" height="793" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

(Index / Vijesti)

Facebook
E-mail