Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Biblioteku SABA RH – otvoriti javnosti

(Foto: Nenad Jovanović)

MIROSLAV KIRINČIĆ, tajnik SABA  RH:

U sklopu SABA RH djeluje i biblioteka u kojoj ima više od 20.000  naslova, uz još veći broj primjeraka knjiga i publikacija. Dio građe je iznimno dragocjen, pa bi rijetka i stara izdanja zasigurno bila velika pomoć i vrijednost prilikom znanstvenih istraživanja.  Iako još nije javna ustanova, proteklih su godina mnogi iz nje posuđivali bibliotečnu građu ili je proučavali u njezinim prostorijama u zagrebačkoj Hatzovoj ulici, no s potresom je i to zastalo: matična zgrada je ozbiljno oštećena, pa je temeljita obnova preduvjet službenog otvaranja naše biblioteke javnosti. Zidovi su napuknuti, neke od polica srušene, a knjige nabacane i nagomilane po brojnim prostorijama, od podruma do tavana.

Velik dio sadašnjeg fundusa, oko 10.700 naslova, dobiven je  iz Sabora, kad su otpisivali knjige. Među njima su i primjerci stariji od stotinu godina. Savez je prije osam godina pokrenuo osnivanje biblioteke i fototeke, a otvorili smo i internetske stranice  na kojima je bilo upisano oko 400 naslova knjiga i 1500 fotografija iz našeg arhiva. Imali smo i bogatu izdavačku aktivnost. Međutim, prije nekoliko godina, kad je došao novi ministar Tomo Medved, Ministarstvo hrvatskih branitelja, u čijoj je domeni financiranje aktivnosti veteranskih organizacija, nije nas podržalo u nastavku te aktivnosti, pa smo morali odustati od obje stranice. Savez nije dobio ni podršku za nastavak projekta „Muzejska i spomenička baština  –  virtualni muzej NOB-a“.

Ali sve vrijeme pokušavamo uz pomoć Ministarstva branitelja i Ministarstva kulture  obnoviti aktivnosti i osnovati javnu knjižnicu dostupnu građanima, ne samo   Zagreba, nego i Hrvatske, koja bi bila najbogatija u zemlji što se tiče naslova koji se odnose na Drugi svjetski rat i NOB. Tu nisu samo knjige, već časopisi i druga arhivska građa. Uz projekt virtualnog muzeja NOB-a trebala je ići i zbirka umjetničkih djela, slika, kipova i bista poznatih autora. Tu su 44 predmeta koji su registrirani kao kulturno umjetničko blago Hrvatske, a SABA RH raspolaže i s deset muzejskih postava na panoima. Tiču se raznih tema iz perioda NOB-a  i mogu se prezentirati javno, u različitim prilikama.  Jedan od njih, onaj o oslobođenju Zagreba, nalazi se u prizemlju naše zgrade. Međutim, zbog oštećenja u potresu, nemamo mogućnost izlaganja izložbenog i muzejskog fundusa koji bi jednog dana trebali biti prezentirani ne samo u virtualnom, nego i u realnom muzeju.

Naša bi građa  trebala biti na pravi način prezentirana javnosti, ne samo radi očuvanja i obnove memorije, već i kao putokaz za neka buduća vremena, a korisna bi bila i velika knjiška razmjena s ostalim institucijama. Imali smo ponude da ustupimo dio građe Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci, ali smatramo da ona treba ostati u sklopu SABA RH i u prostorima ove zgrade. Prikupljena je proteklih 70 godina i zato smatramo da pripada  SABA RH.

(B.M.)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave