Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Politički analitičar Žarko Puhovski: Prosvjed na Markovu trgu pokazao je nešto što bi trebao shvatiti i Andrej Plenković

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je prosvjed na Markovu trgu uspio.

(Foto: screenshot N1) Žarko Puhovski

– Nije to spektakularan uspjeh, ali možemo reći da je prosvjed uspio na tri razine: kao prvo, okupio se značajan broj ljudi, drugo, skup je održan na pristojnom nivou što se tiče govornika jer nije bilo prostačkih ispada, i treće, pokazao je da postoji potencijal za prekid sadašnje situacije – smatra Puhovski, piše jutarnji.hr.

Ističe da u svemu tome prepoznaje i dva problema. Naime, oni koji su organizirali prosvjed, smatra, traže da se izbori održe odmah.

– A oni sami nisu spremni za izbore. I drugi je problem to što nije jasno što povezuje organizatore skupa, osim ‘neprijatelj je moj prijatelj‘ – dodaje Puhovski koji smatra da, osim Sandre Benčić i Katarine Peović, ostali ne znaju govoriti na skupovima te da bi trebali na tome poraditi. Isto tako drži da bi premijer Andrej Plenković ovaj skup trebao shvatiti kao “packu”.

Dr. Goran Čular, profesor na Fakultetu političkih znanosti, smatra da je to “bio pristojan i dobro posjećen skup na kojem su sudjelovali ljudi različitih generacija”.

– U tom pogledu pretpostavljam da je doprinio jačanju optimizma unutar opozicije. No, s druge strane, ovaj prosvjed ne može biti nikakav indikator budućih rezultata na izborima jer jednostavno ne znamo koliko građana podržava stavove koje je iznijela oporba. Izvjesno je da je slučaj Turudić revoltirao dobar dio ljudi, ali tek će se vidjeti jesu li to oni koji inače ne vole HDZ ili nešto puno šire od toga. U tom smislu, koliko god zvuči kao fraza, ali tek će se na parlamentarnim izborima pokazati kako stvarno razmišlja javnost u Hrvatskoj – zaključuje Čular, piše jutarnji.hr.

(slobodnadalmacija.hr/Vanja Nezirović; Robert Bajruši – JL)

Poveznica na članak: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/politicki-analiticar-zarko-puhovski-prosvjed-na-markovu-trgu-pokazao-je-nesto-sto-bi-trebao-shvatiti-i-andrej-plenkovic-1364818

Facebook
E-mail