Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Pogledajte film “Vikić” o legendarnom komandantu koji je branio Sarajevo

(Foto: Wikimedia Commons) Dragan Vikić

Premijera filma o legendarnom komandantu Draganu Vikiću, pod naslovom “Vikić” održana je četvrtak, 6. aprila, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.

Prepuna sala dovoljno je govorila o interesu za ovo ostvarenje koje potpisuje Arijana Saračević-Helać.

VELIKI APLAUZ

Publika je Vikića pozdravila dugotrajnim i tako mu odala zasluženo poštovanje.

Dokumentarac je priča o čovjeku koji je 5. aprila 1992. u Skupštini RBiH javno i u živom TV prijenosu pozvao građane na odbranu od agresije.

Raspoloženje građana pretvorilo se u odlučnost za otporom, te da se taj javni poziv građanima da brane grad i sa današnje distance pokazuje kao najracionalniji potez.

Budući da sistem za mobilizaciju nije postojao, a Teritorijalna obrana bila je rasturena, Vikić je tada jedinice popunio javnim pozivom. Odaziv je bio velik, a najviše su se odazvali sportisti. U prvih sedam dana specijalcima se pridružilo oko 500 ljudi. Osim njih, ogromnu podršku u ljudstvu dali su rezervni sastav policije, te uposlenici iz policijskih stanica.

GLAVNI ZADATAK

Kako je ratni sastav Specijalne jedinice MUP-a RBiH brojao 1.200 ljudi, Vikić je, uz aktivni sastav, brzo popunio svoju jedinicu. No, prije toga, prvi zadatak bila mu je odbrana Televizije Sarajevo i zgrade Skupštine RBiH.

Cijeli film o legendarnom komandantu Draganu Vikiću objavljen je na YouTube-u.

(tacno.net/Fokus.ba)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave