Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Počela privođenja Boysa zbog pjevanja ustaške koračnice

(Foto: HRT/HTV)

POLICIJA je privela petero navijača zbog pjevanja ustaške koračnice na subotnjoj utakmici između Gorice i Dinama, javlja HRT. Policija ih je identificirala na temelju videosnimki i fotografija. Inače, policija je na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, audio i video snimala te fotografirala javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Sredinom drugog poluvremena navijači Dinama pjevali su stihove ustaške koračnice: “Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom. Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije za slobodu i za dom, hrvatski dom”. Istu pjesmu su pjevali i navijači na Opus areni na susretu između Hrvatske i Turske.

Boysi su prije pjevanja pjesme istaknuli i transparent sa stihom iz iste pjesme: “Lijepo ih je, lijepo ih je naučila majka!” Prije pjevanja ustaške koračnice i isticanja njezina stiha na transparentu, inače, skandirali su ime vukovarskog heroja Blage Zadre koji nema nikakve veze s ustašama i ustaštvom. 

Ministar i glasnogovornik vlade bili na utakmici

Iz policije su još jučer potvrdili kako utvrđuju identitet Boysa koji su pjevali spornu pjesmu. HRT piše kako će svi privedeni odgovarati po tri prekršaja zakona: narušavanje reda i mira, ugrožavanje sigurnosti na sportskim borilištima, te raspirivanje mržnje, različitim zabranjenim insignijama ili bilo kakvim neprimjerenim pjesmama.

Na utakmici na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici bili su i ministar pravosuđa Ivan Malenica te glasnogovornik vlade Marko Milić, za koje je ministar regionalnog razvoja Erlić jučer rekao kako je “vidio da su i oni jasno i nedvosmisleno osudili takvo ponašanje”.

Na neprimjereno skandiranje Dinamovih navijača referirao se i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. 

“Grozno, odvratno, osuđujem u svakom smislu, to je totalno neprimjereno ponašanje. Mislim da je tragično ako to netko radi, a nema pojma o čemu se radi i ako nije takvog uvjerenja. Ako je takvog uvjerenja, onda mu nije mjesto na tribinama, nego negdje drugdje”, izjavio je Fuchs.

index.hr

Facebook
E-mail