Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Počast herojima s Batine

Svečano obilježena 77. godišnjica Batinske bitke i oslobođenja Baranje od fašizma

Pred Spomenikom palim borcima Crvene armije u Belom Manastiru

(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-1, ovdje-2, ovdje-3, ovdje-4 i ovdje-5)

Prošle subote, u organizaciji predsjednika UABA Beli Manastir Nikole Opačića, u Baranji je svečano obilježena 77. godišnjica Batinske bitke te oslobađanja Baranje i Belog Manastira od fašizma. Tim povodom položeni su vijenci i cvijeće na Bolmanski spomenik te na partizanske spomenike u Šećerani i Branjinom Vrhu, a potom i na Spomenik palim borcima Crvene armije (CA) u centru Belog Manastira, spomenik na belomanastirskom Partizanskom groblju te na Spomenik “Pobjeda” u Batini.

Na obilježavanju u Batini bili su novi generalni konzul Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić, predsjednik ZVO Dejan Drakulić, predsjednik SUBNOR-a AP Vojvodine Jovo Baroševčić, predsjednik SUBNOR-a Distrikta Brčko Janko Vuković, potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić te ruski ambasador u Hrvatskoj Andrej Nesterenko, u pratnji vojnog izaslanika general-majora Genadija Možajeva. Vijence su položili još i UABA Beli Manastir, ZUABA Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ) i UABA Borovo, Grad Beli Manastir (zamjenica gradonačelnika Svetlana Žarković), Osječko-baranjska županija (OBŽ; zamjenik župana Radomir Čvarković), Baranjsko-rusko društvo prijateljstva, SNV i Vijeće srpske nacionalne manjine (VSNM) OBŽ, belomanastirsko VSNM i GO SDSS-a te GO SDP-a.

U Belom Manastiru okupljenima su se obratili Nikola Opačić i Genadij Možajev, a u Batini Andrej Nesterenko, Jovo Baroševčić i Lazo Đokić, posebno istaknuvši zahvalnost borcima CA i NOVJ koji su poginuli u Batinskoj bici. U ovogodišnjem obilježavanju učestvovalo je i petnaestak ruskih državljana koji žive u Hrvatskoj, ali i pun autobus, pedesetak članova UABA Borovo u sklopu delegacije ZUABA VSŽ, koju su predvodili Lazo Đokić i Slavko Nedić. Borovčani su prvo posjetili Bolman, gdje su ih uime Općine Jagodnjak domaćinski dočekali prethodni načelnik Stevo Mlinarević i sadašnja načelnica Danijela Mlinarević i gdje su obišli spomenik u selu te spomen-sobu i spomenik Bolmanskoj bici, na kome su polaganjem cvijeća odali počast poginulim borcima.

Dolaskom na spomenik u Batini, učesnici obilježavanja zatekli su jedan vijenac s posvetom ispisanom ruskim jezikom. Na iznenađenje svih, pa i delegacije ruske ambasade, ispostavilo se da je to vijenac ruske nogometne reprezentacije koja je 14. novembra na splitskom Poljudu odigrala utakmicu protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Jovan Nedić, “Novosti”

Facebook
E-mail