Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

POBJEDA NAD FAŠIZMOM

(Foto: arhiva SABA RH) Spomenik “Galebova krila” u Podgori

Do sada se mislilo da je sloboda i suverenost nacije najviša društvena i civilizacijska vrijednost i da je ta sloboda vrijedna najvećih žrtava.

No vremena se mijenjaju.

Najveća vrijednost danas, ja tvrdim, jest sloboda i smisleni opstanak cijele ljudske vrste i upravo njen suverenitet, što, naravno podrazumijeva i slobodu nacija, jer su one samo jedan od oblika kroz koje se pojavljuje ljudska vrsta.

To znači da više ne bismo smjeli živjeti u ovakvom divljaštvu u kojem ima sto nacija i sto različitih zakona, a reda, mira, prava, slobode i pravde ni od korova.

Pravedan zakon izrasta iz slobode, i on je pozitivni temelj slobode. Zakon svih zakona, princip opstanka ljudske vrste, odsada treba biti:

Jedna vrsta, jedan planet, jedan zakon, jedno mjerilo, jedna, ista pravda za sve ljude i sve narode!

Zemljom ne smije vladati red bez života, niti život bez reda.

Zato kažemo.

Mir neka vlada na grobljima, a na svijetu život!

A pod životom ovdje se misli na kreativni nemir koji, putem slobode i pravde ostvaruje one najvažnije i najveće ciljeve ljudske vrste.

Tu spada i sloboda od straha i mogućnosti nuklearnog rata, sloboda od ugnjetavanja jedne nacije od druge, jedne rase od druge, sloboda od siromaštva, pravo na život i opstanak i drugih živih vrsta, pored ljudske itd.

Takva je sloboda danas ono što je vrijedno najvećih napora i najvećih žrtava.

Drugi svjetski rat bio je rat protiv onih koji su htjeli spriječiti ozbiljenje takve slobode čovječanstva. Antifašisti su se borili za čovjekovu i čovječnu budućnost.

S obzirom na to u kakvoj se divljačkoj i anarhističkoj situaciji nalazi svijet, Treći svjetski rat morao bi se zbiti, ali ne bi se smio voditi fizičkim oružjima, nego mentalnim. To će biti rat za gore opisani svjetonazor koji bi trebao omogućiti ostvarenje onih ultimativnih ciljeva ljudske vrste.

Taj rat počeo je upravo sada i ovdje.

Započeo sam ga ja, a vi ga, pravednici i čovjekoljupci, branitelji ljudske budućnosti proširite i nastavite do pobjede.

Petar Bosnić Petrus

Facebook
E-mail