Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ploča s ćirilicom stradala i u Omišu

Najprije su lokalne vlasti odbile izdati dozvolu za postavljanje dvojezične umjetničke instalacije na zgradu gradske uprave, a potom je tablu s natpisom “Kad se Srbin i Hrvat slože i olovo plivati može” uništio ulični kritičar nacionalističkog pedigrea

(Foto: Screenshot)

Umjetnička instalacija u obliku dvojezične ploče s ćiriličnim i latiničnim natpisom izdržala je u javnom prostoru grada Omiša svega nekoliko minuta prije nego što je devastirana. Na ploči koju je umjetnik Anand Štambuk postavio u sklopu festivala suvremene umjetnosti Almissa Open Art stajao je natpis “Kad se Srbin i Hrvat slože i olovo plivati može”. No nedugo nakon što je postavljena na “stupu srama” na Poljičkom trgu, zasad neidentificirani mladić razbio je ovu instalaciju. “Ćirilicu držite na drugoj strani Drine!”, obrazložio je umjetniku svoj vandalski čin.

Organizatori festivala otkrili su na Facebook stranici da je Štambukova ploča bila jedini rad za koji ove godine nisu dobili komunalnu dozvolu. Prvotni plan ovog umjetnika i kolekcionara je bio da ploču postavi na zgradu gradske uprave, ali to mu lokalne vlasti nisu dozvolile. “Zbog toga smo se ispričali gospodinu Štambuku i vratili mu ploču uz objašnjenje da i dalje može manifestirati rad u vlastitom aranžmanu, na način koji on smatra odgovarajućim, bez podrške organizatora, osim u dokumentacijskom smislu”, napisali su na festivalskoj stranici.

Ovo, inače, nije bio jedini incident za vrijeme trajanja festivala. Prije četiri dana slično je prošla instalacija “Otuđeni prostor” umjetnika Matka Trebotića. Komentirajući probleme stihijskog turizma, u Omišu je postavio pijesak i ručnike na šetalište tako da ih slučajni prolaznici nisu mogli zaobići. Preko noći rad je uništen, a dio pijeska i ručnici su odneseni gradonačelniku Omiša ispred vrata. “Čini se da neki građani Omiša postaju aktivisti željni komunikacije svojstvene strategijama suvremene umjetnosti”, konstatirali su organizatori festivala, referirajući se samo na ovaj slučaj. Da je sličnu sudbinu doživjela i dvojezična ploča, da su je prolaznici odnijeli nositelju vlasti koja je zabranila njeno umjetničko postavljanje na zgradu gradske uprave, i ovdje bi se moglo govoriti o “komunikaciji svojstvenoj strategijama suvremene umjetnosti”. Ovako smo samo ostali na komunikaciji svojstvenoj strategijama suvremene Hrvatske.

(Novosti/H.Šimičević)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave