Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Plenković: Trajno smo zahvalni braniteljima što imamo slobodnu i demokratsku Hrvatsku

(Foto: Wikipedia)

PREMIJER Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluje te istaknuo trajnu zahvalnost hrvatskim braniteljima na slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

“I ove godine u Kninu i diljem Hrvatske, ponosno i dostojanstveno, obilježit ćemo obljetnicu VRO Oluje, pobjedničke akcije kojom je oslobođen velik dio okupiranih dijelova Hrvatske te su stvoreni preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Uz operaciju Bljesak, Oluja je bila prekretnica koja je označila pobjedu Hrvatske nad velikosrpskom agresijom Miloševićevog režima u Domovinskom ratu.

Odlučnošću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrabrošću hrvatskih branitelja, u prilici smo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slaviti u miru i slobodi, ponosni što živimo u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj”, istaknuo je Plenković u čestitki.

Istaknuo je da će nastaviti promicati povijesnu istinu i čuvati dostojanstvo Domovinskog rata te stalno unaprjeđivati kvalitetu života hrvatskih branitelja.

“Hrvatska je, niti tri desetljeća od Oluje, ostvarila sve svoje strateške i nacionalne ciljeve”

“U svim smo našim politikama uz heroje čiji su životi utkani u temelje Hrvatske. Donijeli smo jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima kojim smo sustavno uredili status i prava branitelja i članova njihovih obitelji. Pomoću veteranskih centara u Šibeniku, Sinju, Daruvaru i Petrinji trajno skrbimo o hrvatskim braniteljima, njihovom zdravlju i psihosocijalnom osnaživanju. Potraga za nestalima naša je trajna politička i civilizacijska obveza kako bi obitelji saznale istinu o sudbini svojih najbližih”, poručio je.

Plenković je podsjetio da je Hrvatska, niti tri desetljeća od pobjedonosne Oluje, ostvarila sve svoje strateške nacionalne ciljeve i afirmirana je u svim ključnim međunarodnim organizacijama. “Članica smo Europske unije, NATO-a, šengenskog prostora i europodručja, a na putu i prema članstvu u OECD-u.” U četvrtom desetljeću naše samostalnosti, naglasio je, posvećeni smo pronalasku rješenja za nove izazove pred hrvatskim društvom, osobito u pogledu demografske revitalizacije, zelene tranzicije i digitalne transformacije. Istodobno, kontinuirano jačamo Hrvatsku vojsku, policiju i sustav domovinske sigurnosti, koji su temelj naše sigurnosti, naveo je.

“Uime Vlade i osobno svima, a posebno hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Oluja”, napisao je premijer Plenković u čestitki.

Hina

Facebook
E-mail