Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Plenković: Nema nijednog razloga da bi Hrvatska glasala za onakvu rezoluciju UN-a

(Foto: Wikimedia Commons)

HRVATSKA nije glasala za rezoluciju Opće skupštine UN-a o humanitarnom prekidu sukoba jer u njoj nije osuđen napad Hamasa u kojem je ubijeno 1400 Izraelaca, rekao je premijer Andrej Plenković, naglasivši da je Hrvatska pokazala da je za humanitarno primirje kroz zaključke Europskog vijeća.

Opća skupština Ujedinjenih naroda prošli je petak izglasala neobvezujuću rezoluciju koja poziva na „hitno, trajno i održivo humanitarno primirje koje će dovesti do prekida neprijateljstava”. Neobvezujuću rezoluciju podržalo je 120 država, 45 je bilo suzdržano, a 14 protiv, među njima i Hrvatska, što je izazvalo kritike upućene vladi. 

Plenković je rekao kako bi bilo „licemjerno” glasati za tu „lošu” rezoluciju u kojoj se ne navodi osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael. Kanada i još 35 država tražile su amandman kojim bi se eksplicitno osudio Hamas, no taj prijedlog nije dobio dvotrećinsku podršku.

“Nema nijednog političkog razloga da bi Hrvatska trebala dignuti ruku za takvu rezoluciju”

„Nema nijednog političkog razloga, nijedne političke procjene da bi Hrvatska trebala dignuti ruku za takvu rezoluciju”, rekao je premijer, kazavši da se u Vijeću sigurnosti na prijedlog njegovih deset nestalnih članica priprema nova rezolucija u kojoj će se osuditi napad palestinske militantne skupine, a koju će Hrvatska onda politički podržati. 

Premijer je rekao da je „naravno da je Hrvatska za mir”, pa ukazao na zaključke Europskog vijeća koji su podržali humanitarnu pauzu i humanitarne koridore, kao i na 250 tisuća eura pomoći koje je vlada odredila za Pojas Gaze. „To uopće nije sporno, sve piše tamo”, kazao je Plenković, podsjetivši i na rezoluciju Europskog parlamenta u kojoj se također osuđuje Hamasov napad.

Naglasio je kako vlada od prvog dana sukoba ima isti stav – osudila je napad Hamasa, podržala pravo Izraela na samoobranu i sigurnost, ali i pozvala tu zemlju na poštivanje međunarodnog i humanitarnog prava, izbjegavanje civilnih žrtava i regionalne eskalacije.

Hina

Facebook
E-mail