Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Plakat kao predizborni lakat

Gradonačelnik Ivan Penava i njegovi suradnici pokazuju da im nije stalo do Vukovara, nego do vlastite pozicije na parlamentarnim izborima, s obzirom na to da Domovinski pokret u svim anketama pleše oko ruba prelaska izbornog praga, komentira Biljana Gaća plakat i Penavine izjave u povodu ovogodišnje komemoracije u Vukovaru

(Foto: Grad Vukovar)

Nije sporno samo to što je na plakatu koji poziva na obilježavanje ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara posebno istaknuto slovo U, već i to što je utisnut akronim HOS – Hrvatskih obrambenih snaga, čiji grb sadrži i ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Osim takvog plakata, skandalozna je i poruka vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, inače predsjednika notornog Domovinskog pokreta (DP), da u taj grad 18. studenoga ne trebaju dolaziti svi oni – političari, suci, policajci, veleposlanici, državni odvjetnici, pa i novinari – “kojima se ne sviđa i koji ne poštuju Domovinski rat i HOS, te oni kojima se možda ne sviđa ‘Za dom spremni’ u HOS-ovom grbu”.

Time si je Penava dao za pravo da određuje koji su domoljubni kriteriji u društvu, ne govoreći u ime svih onih zbog kojih je izabran, već u svoje vlastito, i tako je ponovno privatizirao grad, koji je zadnje desetljeće, otkako je on na vlasti, napustilo zamalo pet tisuća stanovnika. Otprije su poznati njegovi performansi, primjerice u gradskom vijeću: jedan od pamtljivijih je iz listopada 2019. godine, kada je demonstrativno bacio na pod gradski statut tiskan na ćirilici koji mu je, uz natpis na latinici “Da se bolje razumijemo”, bio uručio SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar kao dio SNV-ove kampanje za destigmatizaciju ćirilice, ustvrdivši da se nisu stekli uvjeti za konzumaciju prava Srba u Vukovaru, posebno na ravnopravnu upotrebu ćirilice.

Aktualni Penavin “politički manifest” može dovesti samo do daljnjih podjela u tom gradu, jer je nelagoda zbog njegovih istupa, ali ne samo njegovih nego i drugih mu članova stranke, prisutna među svima koji nemaju ništa zajedničko s crnokošuljašima iz HOS-a, u čijem sastavu je i 9. bojna koja nosi ime ustaškog satnika Rafaela Viteza Bobana.

Penavin istup podržava nacionalistička desnica, koja je jedva dočekala da se ustremi na srpsku zajednicu, ali i na druge koji nisu prihvatili ovakvo političko viđenje Vukovara. Tako je član DP-a i saborski zastupnik Stipo Mlinarić poručio predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, ali i predsjednici Kluba Možemo! Sandri Benčić, kako vijence u Dunav dan prije kolone sjećanja – u spomen, između ostalog, na desetine ubijenih i nestalih Srba u tom gradu u ljeto 1991. i poslije toga – mogu baciti samo poskrivećki.

Povjesničar Hrvoje Klasić sporni je plakat protumačio kao s jedne strane apsolutnu provokaciju, a s druge tipičan kukavičluk hrvatskih nacionalista, jer “Penava nema hrabrosti reći da se ponosi ustaštvom i da zato stavlja slovo U, nego ih simbolički pokušava vratiti kroz pozdrav ‘Za dom spremni’, predstavljajući ga kao stari hrvatski pozdrav”. “Taj plakat ne govori jezikom dizajna, nego jezikom toksične politike”, primijetila je u izjavi za medije i dizajnerica Ira Pajer. Ratni veteran i bivši ministar branitelja u SDP-ovoj vladi Predrag Fred Matić također smatra da sve upućuje na provokaciju.

“Ne mogu se uspoređivati kolone koju predvodi HOS i one koje predvode obitelji poginulih… Oni cijelo vrijeme koketiraju s ustaštvom…”, kazao je Matić. Drugdje je, aludirajući na istupe gradonačelnika Penave, rekao: “Ovim izjavama, ovim porukama, ovim plakatom… donosi nemir, donosi tihu jezu građanima Vukovara i Hrvatima kojima je dosta ratne retorike i jahanja po toj priči kako bi se dobili politički poeni, ali isto tako i građanima srpske nacionalnosti kojima ionako taj dan, većini njih, ne sjeda baš dobro, sada im pogotovo neće sjesti. Ako je nekome cilj da to napravi, onda mislim da je i uspio”, kazao je Matić i prisnažio da je u Vukovaru bilo 58 pripadnika HOS-a, što je manje od tri posto onih koji su branili grad, pa je stoga nepotrebno isticanje posebnog herojstva HOS-a.

Zloupotreba herojstva u političke svrhe nije dobro sjela ni obitelji francuskog državljanina Žan-Mišela Nikolijea, koji se borio u Vukovaru u HOS-ovim postrojbama i čije su riječi i lik otisnuti na plakatu. Njegova je majka za Jutarnji list izjavila da je nitko nije pitao može li se lik njenog sina, za čijim se posmrtnim ostacima još uvijek traga, koristiti na plakatu, navodno zatraživši da se on ukloni.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je kako je nezamislivo da se bilo kome ograničava odavanje počasti žrtvama, da je zbog toga dio veterana ogorčen, da je HOS-u mjesto sa svim postrojbama jer je od 2017. godine, prema Zakonu o hrvatskim braniteljima, ta postrojba dio hrvatske vojske. Sam premijer Andrej Plenković je izjavio da Penava nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar i Dan sjećanja.

Za one manje upućene, priložimo ovdje izvadak iz najnovije knjige povjesničara Ive Goldštajna “Povijesni revizionizam i neoustaštvo – Hrvatska 1989. – 2022.”, u kojoj je podsjetio da je HOS u lipnju 1991. godine ustrojila Hrvatska stranka prava kao stranačku postrojbu i da je njegov akronim bio identičan onom vojnih snaga NDH. “HOS-ovci su se otvoreno pozivali na ustaške tradicije: u sastavu HOS-ove splitske 9. bojne (već same po sebi skandaloznog imena ‘Rafael Vitez Boban’) ustrojena je izvidničko-diverzantska jedinica ‘Crna legija’, HOS-ovci su nosili ustaške oznake i slike Pavelića, Francetića i drugih ustaških zločinaca”, piše Goldštajn.

“Sramotno je, gubitnički i pikzibnerski što gradonačelnik Vukovara gura ustaštvo u obilježavanje najveće hrvatske tragedije u Domovinskom ratu, i još si pritom dozvoljava govoriti tko je dobrodošao u Vukovar a tko ne”, napisao je na svom Fejsbuk-profilu Bojan Glavašević, saborski zastupnik i sin poznatog novinara Siniše Glavaševića ubijenog 1991. na Ovčari. Prošloga je tjedna u Vukovaru Penava otkrio i spomen-ploču “Harisonovo cvijeće” u spomen upravo na Sinišu Glavaševića i ostale novinare poginule u Domovinskom ratu, no o tome, kaže za Novosti Biljana Gaća, članica Predsjedništva SDP-a i bivša gradska vijećnica u Vukovaru, nije obavijestio obitelj Glavašević, Bojana i njegovu majku Majdu. Naša sugovornica dodaje da se, razgovarajući s pojedinim braniteljima u gradu, uvjerila da se oni ne slažu s Penavinim stavovima, jer Vukovar vide kao mjesto zajedništva, a ne podjela.

– Ovakva gruba podjela građana i građanki dosad je neviđena i krajnje opasna. Zamislite majku koja je izgubila oba sina u obrani Vukovara, a koja ne podržava ustaški pozdrav “Za dom spremni” – zar ona, prema riječima gradonačelnika Penave, ne bi trebala doći u kolonu sjećanja? To je suludo! Ovakav primjer pokazuje koliko je Penavin stav pogrešan i koliko su takva retorika i podjele nedopustive – kaže Biljana Gaća.

Drugim riječima, smatra da je riječ o činu najgore vrste politizacije žrtve Vukovara.

– Suprotno od onoga što kažu, gradonačelnik Penava i njegovi suradnici pokazuju da im nije stalo do Vukovara, nego do vlastite pozicije na parlamentarnim izborima, s obzirom na to da Domovinski pokret u svim anketama pleše oko ruba prelaska izbornog praga – dodaje.

Nije se teško složiti da Vukovar nema budućnost s takvim gradonačelnikom, jer on i njegovi suradnici nacionalističkom retorikom, retorikom koja dijeli građane, ne stvaraju preduvjete za razvoj grada.

– Umjesto da razmišlja kako smanjiti iseljavanje stanovništva iz Vukovara, on se bavi dizanjem tenzija kako bi ušićario nešto glasova krajnje desnice – ističe naša sugovornica.

Podvucimo i poantu ovog teksta: nitko tko ne podržava ekstremno desne stavove ne osjeća se ugodno ovih dana u Vukovaru – bili to Hrvati, Srbi, Rusini, Mađari, Nijemci…

S obzirom na hvalospjeve koje je gradonačelnik uputio HOS-u, “ispada da svi mi nismo dobrodošli u Vukovar, iako u njemu živimo, u njemu smo odrasli, njemu se vratili”, kaže Gaća. Smatra da bi najbolja reakcija građana i građanki Vukovara bila poruka koju bi Penavi poslali na idućim izborima. Gradu koji čezne za budućnošću kočničari razvoja i napretka ne trebaju.

(Novosti/Dragan Grozdanić)

Facebook
E-mail