Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Penava: Srbi čine 27 – 28 posto populacije Vukovara

Srđan Kolar: I da popis pokaže da u gradu živi 50% Srba, opet se neke zakonom zajamčene stvari neće provesti jer za to ne postoji politička volja

rvi rezultati popisa stanovništva provedenog 2021. godine pokazali su da u Vukovaru živi 23.915 građana što je 13,6 posto manje u odnosu na 2011. godinu, kada su u gradu živjela 27.683 stanovnika. Međutim, kada je riječ o Vukovaru, najvažnije je pitanje koliko pripadnika srpske nacionalne manjine živi u gradu, a njih je na popisu 2011. godine bilo 34,87 posto. Gradski pokazatelji Naime, o tome broju ovisi provođenje prava srpske nacionalne manjine na području grada poput dvojezičnih ploča na državnim institucijama i slično. Iako zasad nema službenih informacija, u Vukovaru se licitira brojkama pa tako prema neslužbenim informacijama Srbi u Vukovaru sada čine manje od 30 posto stanovništva.

– Od početka smo govorili da su brojke iz popisa 2011. godine nerealne i netočne. Trebalo je više godina, puno energije i truda da se to i utvrdi. Pokazatelji kojima raspolažemo govore da u Vukovaru živi 27 – 28 posto Srba. To je nekakva realna brojka – rekao je Penava. Podsjetio je na niz slučajeva nepostojećih adresa na kojima je prijavljivano više osoba, a bilo je i adresa na kojima su bili prijavljeni deseci građana iako to nije bila istina. Na istu temu predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar kaže da bi iznositi bilo kakve procjene prije objavljivanja službenih rezultata bilo neozbiljno i neodgovorno. – Ljudi napuštaju grad i zbog klime koja je stvorena u gradu, a zbog nje su se osjećali nesigurno. U više navrata rečeno je kako su se 1998. građani sigurnije osjećali u Vukovaru – kazao je Mažar. U isto vrijeme predsjednik vukovarskog SDSS-a i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar kaže kako u toj stranci nemaju nikakvih procjena o broju Srba koji danas žive u Vukovaru. I on smatra da je iznošenje bilo kakvih procjena neozbiljno dodajući kako su rezultati popisa iz 2011. godine pokazali da uopće nije važno kakvi će biti rezultati jer oni nisu poštivani ni onda, a ni danas, iako je službeni broj pokazao da u gradu živi 34,87 posto Srba. – Kakav god rezultat bude, Srbima će biti isto. I da popis pokaže da u gradu živi 50 posto Srba, opet se neke zakonom zajamčene stvari neće provesti jer za to ne postoji politička volja – rekao je Kolar. Nepravilnosti u popisu Dodaje da su proteklih godina iz Vukovara odlazili svi, bez obzira na nacionalnost, a upozorava i na neke nepravilnosti koji su uočili tijekom popisa stanovništva. – Neki popisivači postavljali su građanima pitanja kojih nema u upitniku, poput onoga gdje su bili 1991. godine i slično. Imali smo i slučajeve deložacije kao i stambenoga zbrinjavanja pri čemu su stanove dobivali oni koji nemaju nikakve veze s Vukovarom dok rođeni Vukovarci nisu mogli dobiti stan – kazao je Kolar.

(Večernji list/Branimir Bradarić)

Facebook
E-mail