Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

PAYNE, JEDAN OD NAJISTAKNUTIJIH SVJETSKIH ZNANSTVENIKA ZA FAŠIZAM IZJAVIO ZA PORTAL HERETICA DA PUTIN I MELONI NISU FAŠISTI!

UREDNICI PORTALA HERETICA U ZAGREBU OBJAVILI INTERVJU S STANLEYEOM PAYNEOM, AMERIČKIM POVJESNIČAROM I PROFESOROM EMERITUS NA SVEUČILIŠTU WINSCON – MADISON

(Foto: Alexandra Černjul) Armando Černjul

Na zagrebačkoj elektroničkoj publikaciji Heretica objavljen je intervju sa Stanleyom Payneom, povjesničarom i profesorom emeritusom američkog Sveučilišta Winsconsin – Madison, jednom od najistaknutijih znanstveniku o fašizmu u svijetu, kako su ga predstavili urednici portala i autori intervjua Tomislav Kardum i Matija Štahan (zagrebački portal Historiografija.com prenijela je intervju 17.10.2022.). Pod naslovom “Stanley Payne: Fašizam danas nije relevantan, ni Putin ni Meloni nisu fašisti”, odmah na početku, iako nisam povjesničar i sveučilišni profesor, odgovorno tvrdim da Payine za takvu izjavu zaslužuju čistu jedinicu, bolje ne prolaze ni 26-godišnji Kardum i 30-godišnji novinar Štahan. Prije nego dokažem moju tvrdnju, odmah iznosim da je ruski predsjednik fašist ili nacist, svejedno, kada ruska vojska ruši gradove i mjesta, ubija ukrajinske vojnike, starce, žene i djecu!!! Tu stavljam točku, jer nisam jedini koji osuđuju rusku ratnu invaziju na Ukrajinu i koja je zauzela i četiri ukrajinske pokrajine!!!!. On, Payne, i istomišljenici imaju sasvim drugačije mišljenje, a ono je profašističko i jadni su studenti kojima predaje.

Bayne, Kardum i Štahan ne znaju ili se prave mutavi da je Meloni posfašistkinja

Što, se, pak tiče da ni Meloni nije fašistkinja, ali je postfašistkinja, a to ću šapnuti profesoru (ili neka mu to prenesu autori intervju Kardum i Štahan) da Giorgia Meloni i njezina stranka Fratelli d’Italia (Talijanska braća), čije se prostorije nalaze u Rimu i koje su bile neofašističke MSI-DN (Talijanski socijalni pokret – Nacionalna desnica) i posfašističke Alleanze Nazinale (Nacionalna aliansa), a lider je bio poznati neofašist Gianfranco Fini, koji je raspustio stranke da bi došao do funkcija, najprije ministra vanjski poslova, a potom predsjednik Donjeg doma Republike Italije. Nije problem samo u sjedištu stranke, već da je Giorgia Meloni bila mlada neofašistkinja koja je najviše naučila od Finija, a članovi bivših stranaka neofašista i postfašista, u većem broju postali su članovi političke stranke Talijanska braća. Osim toga, Meloni se protivila ulasku Hrvatske u Europsku uniju i imala pretenzije prema Istri, Rijeci i Meloni. Zato trojac Payne-Kardum-Štahan nisu čuli ili se prave mutavi. Na pitanje dvojice voditelja intervjua je li fašizam danas uopće relevantna ideologija (?), ako nije, vidite li mogućnost njegovog iživljavanja i pod kojim uvjetom, profesor emeritus je odgovorio: “Ne, fašizam je danas relevantan samo kao ideološka fantazma i pojam koji se zloupotrebljava. Fašizam nije vojni, već je nepotrebno oslabljen golemim povijesnim promjenama od 1945. godine. Humanistička materijalistička kultura ne ostavlja mjesta metafizičkom vitalizmu koji je temelj fašizma. U suvremenom svijetu također nema mjesta za militariziranu masovnu politiku pa tako PRAVI NEOFAŠISTI OSTAJU MALE, IZOLIRANE I BEZNAČAJNE SKUPINE (pod. A. Č.). Nedvojbeno je da profesor i povjesničar Stanley Payne podcjenjuje neofašizam i zbori o nekakvim malim, izoliranim i beznačajnim skupinama, a voditelji nemaju hrabrosti da mu postave drugo pitanje. A oni se odnosi da, osim u Italiji i Francuskoj, neofašizam i neonacizam su sve više prisutni u skandinavskim zemljama, Poljskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj i drugim državama! Zatim na pitanje glede vladajuće stranke Fratelli d’Italia da ima fašističku prošlost (?), odgovara: “Takva je referenca povijesno točna, ali ne opisuje Fratelli d’Italia. Ta stranka pripada ‘trećoj generaciji’ postfašista i sada je općenito potpuno odvojena od fašizma. Konačni odlučujući raskid s povijesnim fašizmom dogodio se s prethodnicom stranke Fratelli d’Italia, odnosno Alleanza Nazionale.”

Prof. Salimbeni: Giorgia Meloni je posfašistkinja!

Zaključak je da povjesničar i profesor emeritus Payne slabo ili ništa ne zna o neofašizmu i postfašizmu na Apeninskom poluotoku, a čitatelji koji budu pročitali ovaj kritički prikaz i bar da imaju osnovno znanje o toj problematici, postavit će pitanje kako to da profesor i dvojica koji su ga intervjuirali ni jednom riječju ne spominje buduću premijerku i predsjednicu stranke Talijanska braća Giorgiu Meloni! Ona je u naslovu, pa to govori o nesposobnosti Tomislava Karduma, povjesničara koji je diplomirao na Fakultetu Hrvatskih studija s temom “KPH/KPJ u Banovini Hrvatskoj (a to je samo jedno malo područje u RH) i novinar i kolumnist Matija Štahan koji nisu dorasli da razgovaraju o problematici fašizma. Oni uistinu moraju dugotrajno učiti da bi mogli voditi razgovore ili pisali članke o neofašizmu i postfašizmu u Italiji i šire…! To, naravno, stoji i za profesora emaritusa Stanleya Paynea… Usput da im kažem da je neofašistička organizacija CasaPound u Rimu izdala knjigu predsjedniku političke stranke Lega (Liga) Mateu Salviniju, koji se predstavlja da pripada stranku desnog centra, a moj stav je da je on neofašist! Zašto mu neki drugi nakladnik nije izdao knjigu? Kao što znamo, on je u kompi s Meloni i Berlusconijem.

Na kraju da spomenem da je prof. Fulvio Salimbeni, povjesničar i profesor suvremene povijesti na sveučilištima u Trstu i Udinama, u riječkom polumjesečniku Panorama na talijanskom jeziku, u br. 18 od 30. rujna ove godine za Giorgiu Meloni objavio da je postfašitkinja.

Armando Černjul

Pula, 18. listopada 2022.

Facebook
E-mail