Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Parastos u Kućancima

U hramu Sv. Petra i Pavla u Kućancima održan je parastos za nevine žrtve nacističkog terora ubijene 1944. te za stradale partizane 51. vojvođanske divizije koji su sahranjeni u tom mestu

Milan Marković (desno) unuk je stradalog dede po kojem je dobio ime

Uorganizaciji Veća srpske nacionalne manjine Opštine Magadenovac, 14. avgusta u hramu Sv. Petra i Pavla u Kućancima održan je parastos za nevine žrtve nacističkog terora ubijene 1944. godine te za stradale partizane 51. vojvođanske divizije koji su sahranjeni u tom mestu.

Parastos je služio paroh slatinski i kućanački Dragan Gaćeša. Predsednik VSNM-a Magadenovac Gojko Ćosić podsetio je na te teške godine i pozvao meštane da nastave s čuvanjem tradicije. Na spomen obeležju ispred hrama za stradale Srbe, Rome i Jevreje, venac je položio predsednik VSNM-a Osječko-baranjske županije Dejan Jeličić, a potomci stradalih meštana venac su položili na kosturnicu u dvorištu hrama. Dana 12. avgusta 1944. godine, u Šljivoševcima je stradalo devet srpskih civila iz Kućanaca, likvidiranih u znak odmazde za jednog ubijenog nemačkog vojnika. Spomenuti civili odvedeni su na Uskrs 1944. godine na prisilni rad u Osijek na ekshumaciju tela nemačkih vojnika i nakon završetka iskopavanja u avgustu 1944., okupatori su dvojicu meštana obesili, a sedmoricu streljali.

Devetoro srpskih civila bilo je sahranjeno u Šljivoševcima gde se nalazi spomen obeležje, a nakon rata njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani i preneti u portu hrama Sv. Petra i Pavla u Kućancima. Iako su Kućanci malo selo, tokom Drugog svetskog rata u Narodnooslobodilačkoj borbi učestvovalo je oko 450 meštana od čega je poginulo njih 129. Iz Kućanaca su na Papuk pošli prvi partizani i tamo osnovali prvi Narodnooslobodilački odbor na području kotara Donji Miholjac. Kućance su 18. aprila 1945. godine oslobodili borci 51. vojvođanske divizije jugoslovenske narodne armije.

(Novosti/Zoran Popović)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave