Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

OTVORENO PISMO HRVATSKOJ JAVNOSTI, PREDSJEDNIKU RH, PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA I PREDSJEDNIKU VLADE RH

Donosimo tekst Otvorenog pisma koje je Savez antifašističkih boraca i antifašista RH dana 21. srpnja 2023. godine, uz podršku Antifašističke lige Hrvatske, Koordinacije židovskih općina Hrvatske i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, uputio javnosti putem medija te državnim čelnicima Republike Hrvatske:

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske obraća se ovim pismom svim građankama i građanima Republike Hrvatske, ali na prvome mjestu Predsjedniku Republike, predsjedniku Sabora i predsjedniku Vlade.

Osjećamo potrebu, ali smatramo i svojom dužnošću progovoriti, nanovo, o nečemu što se poput maligne bolesti uvuklo u sve pore našega društva i što prijeti da ga potpuno otruje, a time da na sudbonosan način utječe na budućnost kako naše države i društva, tako i svakoga pojedinca koji živi u Hrvatskoj. Riječ je o odnosu prema prošlosti, o onome što obično nazivamo povijesnim revizionizmom.

Mada za ovo naše obraćanje postoji sasvim konkretni povod, taj povod – televizijska emisija čije ime ne želimo ni spomenuti i njezino emitiranje na televizijama koje također ne zaslužuju biti spomenute – potvrdio je do koje smo mjere, kao društvo, postali neosjetljivi na najgrublje laži s kojima nas, kada je u pitanju razdoblje od 1941. do 1990. zasipaju iz dana u dan. Mislimo tu na politiku, na ono što se nerijetko može čuti i s oltara, na medije i na obrazovni proces.

Mi stariji koji se sjećamo i koji odbijamo zaboraviti, možemo još razlikovati Laž od Istine, a mladi su toj invaziji laži i krivotvorina izloženi bez ikakve zaštite i nužno će joj podleći.

Sasvim konkretno, riječ je o tzv. bugojanskoj skupini koju se, i to ne samo uz prešutni ‘blagoslov’ Države, nego i uz njezino aktivno sudjelovanje, slavi kao borce protiv komunističke diktature, a za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Pripadnici te skupine po svim su standardima međunarodnoga prava, ali i po nacionalnim zakonima svih demokratskih država Zapada, bili klasični teroristi. Ilegalno su upali na teritorij suverene, samostalne i međunarodno priznate države s namjerom izvođenja terorističkih akcija i s krajnjim ciljem rušenja postojeće vlasti.

Kako bi postupila Njemačka, kako Francuska, kako – u krajnjem slučaju – Sjedinjene Države da se njima dogodilo (ili da se danas dogodi) tako nešto? Postupile bi jednako onako, kako je tada postupila Jugoslavija. Poslale bi legitimne i regularne snage održavanja reda da uhvate ili neutraliziraju teroriste, izvele bi ih pred sud i osudile. Osuda bi se temeljila na važećim zakonima, a tada je Jugoslavija, kao i mnoge druge države imala smrtnu kaznu (koju i danas izriču, pa i izvršavaju u Sjedinjenim državama). Dakle, ništa nejasnoga ni spornoga tu nema. Teroristi su došli s namjerom izvođenja terorističkih akcija. U sukobu sa snagama reda neki su ubijeni, oni koji su zarobljeni izvedeni su pred sud i njima se – naglašavamo još jednom – sudilo jednako onako kako bi im se za ista djela tada sudilo i u svakoj demokratskoj zemlji Zapada.

Slavljenje ‘bugojanske skupine’ kao nacionalnih heroja, kao junačkih boraca za slobodnu Hrvatsku, vrhunac je politike – jer riječ je nedvojbeno o politici – sustavnog zamjenjivanja Istine s Laži; i to, ponovimo još jednom, na polju informatike i publicistike, ali i obrazovanja. Time se krši Ustav RH te pokušava povući poveznica između zločinačke tvorevine NDH i suvremene demokratske Republike Hrvatske. Ta se politika razgolićuje upravo početkom ljeta kada Država, koja je bez ikakve sumnje njezin sponzor, licemjerno obilježava Dan antifašističke borbe i kada nakon toga mi, antifašisti, ali bez sudjelovanja Države obilježavamo Dan ustanka naroda Hrvatske.

Ovo otvoreno pismo poziv je kako najvišim predstavnicima Države, tako i svim istinoljubivim i odgovornim građankama i građanima Republike Hrvatske. Oduprite se lažima, prozovite one koji ih šire kao to što jesu – zlonamjerni lažljivci, potvrdite i riječima i djelima privrženost onim vrijednostima što bi morale biti u temeljima našega društva. Već je jednom postojala tvorevina što se nazivala hrvatskom državom, a koja je bila sazdana na laži i zločinu. Nisu je srušili neprijatelji izvana. Srušio ju je hrvatski narod u zajednici sa Srbima iz Hrvatske, pridružujući se danas demoniziranoj Narodno-oslobodilačkoj borbi.

Bilo bi ravno samoubojstvu kada bismo dozvolili da se današnja Hrvatska gradi na lažima o tome mračnom poglavlju naše povijesti. Zna se, to je neprijeporna činjenica tko je tada stajao na pravoj strani povijesti. To su bili antifašisti! Demokratski svijet to i danas zna. Smijemo li mi zaboraviti?

Povijesni revizionizam maligna je bolest koja nagriza naše društvo. Ubrizgana je u sve njegove pore pod lažnim izgovorima demokratskih sloboda, prava na slobodu govora, prava na istinu. Činjenica je, međutim, da povijesni revizionizam i oni koji ga prakticiraju, zlorabeći demokratske slobode za koje se navodno bore, otvoreno ugrožavaju samu demokraciju, a time i budućnost Hrvatske kao slobodne zemlje ravnopravnih građana, izgrađene i na temeljima antifašističke borbe bez koje, baš kao i bez branitelja iz Domovinskog rata, današnje Hrvatske ne bi bilo.

Zaustavimo politiku laganja! Vratimo se temeljima bez kojih će se zgrada demokratske hrvatske države srušiti! Spasimo Hrvatsku od onih koji su je uzurpirali i pretvaraju je u svoje vlasništvo, kako duhovno, tako i materijalno!

SABA RH

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave