Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Otvorena izložba ‘Tito u filateliji’, uskoro novi prijedlog za Trg maršala Tita

(Foto: Hina/EPA)

Savez antifašista i antifašističkih boraca (SABA) i Savez društava Josip Broz Tito Hrvatske u četvrtak su otvorili izložbu ”Tito u filateliji”, a predsjednik SABA-e Franjo Habulin pritom je istaknuo da će ubrzo podnijeti novi prijedlog vraćanja imena Trgu maršala Tita u Zagrebu.

”U 25 gradova u državama širom svijeta ljudi šeću ulicama i trgovima koji nose ime Josipa Broza ili maršala Tita. Uvjeren sam da su oni koji su imenovali te ulice jako dobro znali što rade i čije ime te ulice nose”, rekao je Habulin za Hinu. Dodao je i kako je Zagreb za svoje žrtve od Tita dobio Orden narodnog heroja i naziv Grad  Heroj te kazao kako se nijedna gradska uprava nije odrekla ordena, ali se Grad odrekao čovjeka koji je taj orden uručio.

”Tito i antifašizam su nedjeljivi’, ocijenio je Habulin uoči otvaranja izložbe u prostorijama SABA-e u zagrebačkoj Hatzovoj ulici dodavši i kako će prijedlog za vraćanje imena zagrebačkog Trga maršala Tita podnijeti do kraja godine.

Prijedlog antifašista najavljen je nakon što je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine sredinom studenoga odbio SDP-ov zahtjev za preimenovanje Trga Republike Hrvatske u nekadašnji Trg maršala Tita.

Uoči otvaranja izložbe na javnoj su tribini u sklopu obilježavanja 130. obljetnice Titova rođenja o značaju Josipa Broza govorili i sadašnji i bivši predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske Jovan Vejnović i Tomislav Badovinac.

Na izložbi ”Tito u filateliji” koja će trajati do 15. prosinca izloženo je više stotina poštanskih maraka s likom Josipa Broza, ali ne i planirani prigodni žig s likom Josipa Broza Tita. Zahtjev za izradom tog žiga antifašisti su Hrvatskoj pošti predali u studenome, no odbijeni su s objašnjenjem da su zakasnili jer je 130. obljetnica Titova rođenja bila u svibnju ove godine.

glasistre.hr/Hina

Facebook
E-mail