Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Optuženik Dodik

Osim što je protiv njega Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog krivičnog dela nesprovođenja odluka Visokog predstavnika, Miloradu Dodiku prijete i tužbe novinara u RS, koje je etiketirao kao “neprijatelje srpskog naroda i rušitelje RS”

(Foto: Wikipedia)

“Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, direktora službenog glasnika Republike Srpske, koji se terete za krivično delo nesprovođenja odluka Visokog predstavnika iz člana 203.a stav 1. Krivičnog zakona BiH”, navedeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine nakon što su mediji prenijeli informaciju da je protiv predsjednika RS optužnica podignuta zbog nepoštovanja odluka Visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Podsjetimo, krajem juna Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS, a usvojene su i izmjene zakona koje podrazumijevaju da se odluke Visokog predstavnika u BiH više neće objavljivati u Službenom glasniku. Visoki predstavnik Christian Schmidt je potom poništio antidejtonske zakone NSRS u vezi s neobjavljivanjem odluka Visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, Dodik je potom najavio da ove odluke neće poštovati, da bi 7. jula i potpisao zakon kojim se Schmidtove odluke ne objavljuju.

Inače, odlukom Visokog predstavnika od 1. jula izmijenjen je Krivični zakon tako da ukoliko službena osoba na bilo kojem nivou vlasti ne izvršava odluke Visokog predstavnika, izriče joj se zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina te joj se zabranjuje vršenje dužnosti. Dodik tvrdi da iza svega stoji američki ambasador, a podnio je i kaznenu prijavu protiv tužioca Tužiteljstva BiH zbog zloupotrebe službenog položaja, smatrajući da je pokretanje optužnice protiv njega i Lukića nezakonito. Predsjednik RS smatra Schmidta nezakonitim Visokim predstavnikom, s obzirom da on zbog protivljenja Rusije i Kine nije dobio potporu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Dodik je podršku dobio iz Beograda, ali i Zagreba. Predsjednik Zorana Milanovića za Schmidta je rekao da “koristi svoje ovlasti kako bi zaštitio sebe, a kad tim istim ovlastima treba zaštititi prava jednog naroda u toj zemlji onda – baš nema vremena”. Po Milanoviću, Schmidt “mijenja zakone kako hoće” te se zapitao gdje je bio kad je tim istim ovlastima “mogao promijeniti Izborni zakon BiH” i “spriječiti da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva”.

U međuvremenu, pojavila se informacija i da je Tužilaštvo Sudu BiH predložilo i mjeru zabrane političkog djelovanja za Dodika. Sud ima rok od 15 dana da razmotri optužnicu. “Iako je ovo prva optužnica za takvo krivično djelo i ne postoji sudska praksa, to neće biti problem za pravosudne organe”, navodi za Impuls portal advokat Ifet Feraget. Njegov kolega Milan Petković za isti medij kaže da je riječ o pravnom i političkom presedanu te ističe da “Dodik ima imunitet u ovom slučaju. To se pokazalo i u predmetu referendum prije tri godine kada je na naredbi o sprovođenju istrage bio prvoosumnjičeni Milorad Dodik kao predsjednik Republike Srpske, pa tada nije bila podignuta optužnica upravo zbog imuniteta”.

Inače, Dodiku prijete i tužbe novinara u RS, odnosno redakcija televizija BN i N1, te portala Capitala i Buke. Njih je Dodik etiketirao kao “neprijatelje srpskog naroda i rušitelje RS”. Četiri redakcije su u zajedničkom saopštenju istakle da optužbe odbacuju, a za uvrede i napade razmatraju mogućnost kolektivne tužbe. “Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS da pokrene proceduru i fizički zaštiti naše redakcije i medijske radnike, te da se javno izjasni da li postoji zvanična naredba o praćenju naših novinara, odnosno da li smo predmet istrage s obzirom da je predsjednik RS rekao da nas prate”, ističu redakcije.

(Novosti/Dejan Kožul)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave