Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Odlikovani za zasluge u Drugom svjetskom ratu

Predsjednik Republike Bjelorusije Aleksandar Lukašenko odlikovao je, za zasluge u II. svjetskom ratu, medaljom «75 godina oslobođenja Bjelorusije od njemačko-fašističkih osvajača», Antuna (Tonća) Baranovića i Palminu Poljak iz Splita. 

Povod inicijativi za pokretanje prijedloga za dodjelom odlikovanja bila je proslava 75. obljetnice obnove Hrvatskog nogometnog kluba „Hajduk“ iz Splita koji još u jeku II. svjetskog rata počinje nastupati kao nogometna momčad Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i kojeg francuski general Charles de Gaulle, u svibnju 1945.g., proglašava počasnom momčadi Slobodne Francuske.

Kako su čak tri veleposanika Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, njihove ekselencije gospodin Jérôme Pasquier 2010.g. (65. godišnjica događaja), gospođa Michelle Boccoz 2015.g. (70. godišnjica događaja) i gospodin Gaël Veyssière 2020.g. (75. godišnjica događaja) kroz godine prisustvovali obilježavanju tog, i za Francuze značajnog događaja, kojim se i HNK «Hajduk» posebno ponosi, to je aktualni veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, njegova ekselencija gospodin Gaël Veyssière, koji je nazočio proslavi 75. godišnjice, održanoj u Splitu 13.2.2020.g. pokrenuo inicijativu da se:Antun (Tonći) Baranović, kao najstariji živući prvotimac HNK “Hajduk” i posljednji živi igrač istog kluba koji je ujedno i veteran partizanske borbe u II. svjetskom ratu, te Palmina Poljak, kao kurirka koja je “Hajduk”, tj. njegove igrače pratila na putu od kopna na slobodni teritorij otoka Visa odlikuju francuskom Legijom časti te Ratnim križem.

O ovoj inicijativi obaviješten je i dio zemlja Saveznica u II. svjetskom ratu (koje su ratovale u Europi) ali i zemlje gubitnice II. svjetskog rata u Europi (Njemačka i Italija).

Temeljem toga Republika Bjelorusija donijela je (još u lipnju 2020.g.) odluku o dodjeli ove medalje, predloženim, zaslužnim veteranima II. svjetskog rata, a njezinu dodjelu najavila za jesen iste godine. Ali zbog problema uzrokovanih novonastalom situacijom sa virusom COVID-19 i krizom koju je taj virus izazvao, do dodjele je došlo tek u proljeće 2021.g. 

Postupak za dodjelu odlikovanja za navedene zasluge, uz Republiku Francusku, pokrenule su (koliko znamo) i Sjedinjene Američke Države i Rusija, a imamo informaciju da će isto uskoro pokrenuti i Kazakhstan.

Interesantno je da od zemalja gubitnica II. svjetskog rata Italija za sada još uvijek nije reagirala dok se Njemačka nedavno jasno (i vrlo nespretno!) izjasnila da antifašističke zasluge u II. svjetskom ratu nisu zasluge i za Saveznu Republiku Njemačku.

Zbog epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, dodjela odlikovanja bila je ograničena na svega petnaest prisutnih.

Svečanost dodjele odlikovanja održala se, uoči otvoaranja Počasnog konzulata Republike Bjelorusije u Splitu, u hotelu Le Méridien Lav u Podstrani 14.ožujka .2021.g.

Na samom početku prisutnima se obratio veleposlanik Republike Bjelorusije u Mađarskoj, akreditiran za Republiku Hrvatsku, njegova ekselencija gospodin Aleksandr Ponomarev koji je u svom govoru kazao da mu je izuzetna čast što u ime Republike Bjelorusije uručuje odličja takvim velikanima borbe za slobodu, veteranima II. svjetskog rata. Istaknuo je da su oba njegova djeda bili bjeloruski veterani II. svjetskog rata na što je osobno izuzetno ponosan. Nakon govora, veleposlanik je, uz popratno pismo predsjednika Aleksandra Lukašenka (u prilogu) nagrađenima, uručio odličja, prvo Tonću Baranoviću pa Palmini Poljak.

Nakon dodjele, prisutnima se sa nekoliko riječi zahvale za dodjeljeno odličje obratio Tonći Baranović, a potom i Palmina Poljak.

Na samom kraju prisutnima se obratio i Predsjednik Republike Hrvatske u mandatu 2000. – 2010. Stjepan Mesić (http://www.stjepanmesic.hr/hr/content/split-14032021) koji je posebno naglasio značaj vrijednosti čuvanja i cijenjenja antifašističkih tekovina danas kad se neofašizam sve češće i češće javlja u raznim oblicima, u Hrvatskoj još uvijek najčešće prikriveno, ali širom Europe i diljem svijeta već i otvoreno. U svom govoru Predsjednik se osvrnuo i na film Dane Budisavljević “Dnevnik Diane Budisavljević” koji govori o žrtvama najvećeg zla u povijesti civilizacije na tlu Hrvatske ali i usporedio žrtvu Bjeloruskog i Hrvatskog naroda koji su sami izborilii pobjedu nad okupatorom i vratili slobodu svome narodu.

Uz već spomenute, dodjeli odlikovanja prisustvovali su i članovi obitelji Baranović i Poljak, Druga tajnica veleposlanstva Republike Bjelorusije u Mađarskoj Anastasia Borushko, počasni konzul Republike Bjelorusije u Novom Sadu Dragoljub Švonja, admiral Fridrih Moretti, prof. dr. Marco Matucci-Cerinic (ugledni talijanski reumatolog hrvatskog porijekla) te osoblje bjeloruskog veleposlanstva u Budimpešti.

Pjero Baranović

Facebook
E-mail