Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Odjeci obilježavanja Dana Domovine

I ovogodišnje obilježavanje Dana oslobođenja Domovine (Dana pobjede), Dana oslobođenja Grada Zagreba i Dana Europe nije bilo samo skromno, već i opterećeno  godinama viđenog scenarija u kojem ne sudjeluje državni vrh ili se dio tog državnog vrha ponaša kao da nije potekao  iz antifašističkog vrela Ustava Republike Hrvatske. Državni vrh ( Predsjednik RH, predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Vlade RH) predmnijeva da se očitovanje o važnosti događaja koji se odnose na oslobođenje Domovine Hrvatske može pokriti uz formalnu nazočnost izaslanika na događajima koje je organizirao Savez antifašističkih boraca i antifašista RH. Međutim, iznenađuje da se izaslanici  predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH nisu pojavili na komemorativnom polaganju cvijeća na zagrebačkom Mirogoju, Grobnici narodnih heroja i Partizanskom groblju, te na Spomen-području Dotrščina u Zagrebu. Valja pohvaliti nazočnost  izaslanice Predsjednika RH na komemorativnom polaganju cvijeća na Grobnici narodnih heroja, koja je izdvojeno položila vijenac i cvijet na Grobnicu, uz nazočnost počasne bojne, koja je dijelom Hrvatske vojske i koja je prije polaganja cvijeća antifašističkih i udruga civilnog društva te izaslanika veleposlanstava Francuske, Azerbajdžana i Kazahstana napustila plato Grobnice narodnih heroja. Antifašisti se pitaju zašto počasna bojna nije bila spremna počastiti i antifašiste i veleposlanstva svojom nazočnošću. Nije li to manifestacija formalnog i nenarodnog odavanja počasti osloboditeljima Domovine?!

I na kraju valja spomenuti i odnos predsjednika Hrvatskoga sabora prema osloboditeljima Domovine 1945. Naime, predsjednik Hrvatskoga sabora nije spremno prihvatio molbu Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH da bude pokroviteljem Svečane akademije i događaja kojim se obilježava Dan oslobođenja Domovine, ali je spremno prihvatio pokroviteljstvo nad Komemorativnom akademijom u povodu 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta.

Kako su sredstva priopćavanja popratila navedene manifestacije obilježavanja oslobođenja Domovine, posebno novinari i urednici državotvornog HRT-a ?

Izdaleka, formalizirajući manifestacije, odradivši posao potiho, ne zamjerajući se matici revizionizma i time podržavajući poražene i umanjujući povijesnu ulogu boraca za slobodu Domovine tijekom Drugog svjetskog rata.

Pridružimo se zaključku zadarskog filozofa Marka Vučetića da je povijesna ironija da su oni koji su u povijesnom smislu poraženi, prihvatili biti baštinici naše pobjede, a mi koji smo bili pobjednici sami sebe smo pretvorili u gubitnike.

K.M.

Facebook
E-mail