Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Odavanje počasti borcima NOB-a Hrvatske

Povodom obilježavanja blagdana Svih Svetih Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske dana 29. listopada 2021. organizirao je prigodno odavanje počasti palim borcima NOB-a na zagrebačkom groblju Mirogoj gdje su izaslanici Saveza položili vijence na Spomenik narodnih heroja i na Partizansko groblje.

Tom prigodom izaslanstvu Saveza pridružili su se: izaslanstvo Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, zastupnici Hrvatskoga sabora Ivana Posavec Krivec i Domagoj Hajduković, veleposlanstva Azerbajdžana, Kazahstana, Ruske federacije i Republike Srbije.

U sjećanje na žrtve fašističkog terora na Spomen-parku Dotrščina, vijence i cvijeće su položile antifašističke udruge i antifašisti Grada Zagreba. Tijekom Drugog svjetskog rata ustaške vlasti su na Dotrščini likvidirale oko 7 000 osoba, ponajviše antifašista, među kojima i istaknute umjetnike i književnike. Žrtve su najčešće bacane u zajedničke jame te stoga ne postoji uvid gdje je tko sahranjen.

U ime Grada Zagreba i gradonačelnika Tomislava Tomaševića vijenac je položila Rada Borić, zastupnica u Skupštini Grada Zagreba, a u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske vijenac su položili Nada Rakočević, David Bilić i Marin Korman, izaslanici zagrebačkih udruga antifašista (Maksimir, Dubrava-Sesvete, Centar) i Mreža antifašistkinja Zagreba.

Tekst i foto: SABA RH

Facebook
E-mail