Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Odana počast borcima NOB-a

Povodom Dana antifašističke borbe danas su brojne delegacije na Mirogoju i Dotrščini odale počast poginulim borcima i žrtvama okupatora i domaćih izdajnika. Komemoracijama nisu prisustvovali predstavnici Vlade RH, Sabora i Ureda predsjednika

(Foto: Nenad Jovanović)

Uoči Dana antifašističke borbe, 21. juna, kod grobnice narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoj počast poginulim borcima i žrtvama okupatora i domaćih izdajnika obilježile su brojne delegacije – Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH), Grad Zagreb, diplomatski predstavnici Srbije, Izraela, Češke i Kanade, SDP, Socijaldemokrati, Srpsko narodno vijeće, Židovska općina Zagreb, Savez Roma Kali Sara i Antifašističke lige RH. Komemoracijama nisu prisustvovali predstavnici Vlade RH, Hrvatskog Sabora niti itko iz Ureda predsjednika RH.

– Povodom Dana antifašizma kod Grobnice narodnih heroja i na partizanskom groblju Mirogoju odali smo odali počast onima koji su sudjelovali u NOB-u i dali ogroman doprinos konačnoj pobjedi nad nacifašizmom i za oslobođenje naše zemlje. U šumi Brezovica 22. lipnja ćemo obilježiti Dan antifašizma ne samo mi osobno kao pojedinci, nego čitava Hrvatska, jer je to državni praznik, rekao je predsjednik SABA-e RH Franjo Habulin.

– Naša dužnost i obaveza jeste evocirati uspomene na slavne dane antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Današnja Hrvatska oslanja se na antifašizam, odnosno u temeljima današnje Hrvatske su antifašistička borba i pobjeda u Drugom svjetskom ratu, što se dokazuje i isticanjem ZAVNOH-a koji je ugrađen u Ustav RH, čija se 80. obljetnica obilježava ove godine. Usprkos tome u centru našeg glavnog grada možemo naći zidovima ustaške pozdrave i znakovlje, a imali smo prilike i u Saboru čuti da se izvikuje ustaški pozdrav.

Dakle, nešto ne štima u temeljima te je vrijeme da se pokrene civilizirana rasprava koja bi trebala dati odgovore na otvorena pitanja vezana uz taj odnos, koja bi trebala dati i rješenja problema s kojima se svakodnevno srećemo vezano uz jačanje povijesnog revizionizma. Mi ćemo obilježiti Dan antifašističke borbe kao što to i priliči, jer je Jugoslavija jedina imala oslobodilački pokret, izgradila oslobodilačku vojsku i sama izvojevala pobjedu u Drugom svjetskom ratu, kazao je Habulin

Na naše pitanje o odsustvu predstavnika najviše vlasti Habulin je rekao: “Nije moja dužnost komentirati takvo što, a nemam ni odgovor zašto nitko od strane predsjednika, Vlade i Sabora nije bio na Mirogoju.

Vijenci su položeni i na partizanskom groblju na Mirogoju gdje počivaju borci poginuli u borbama za oslobođenje Zagreba te oni koji su umrli u bolnicama od zadobivenih rana.

Cvijeće i vijenci položeni su zatim i kod spomenika na spomen području Dotrščina, nekadašnjem ustaškom stratištu na kojem je pogubljeno nekoliko hiljada Zagrepčana, žrtava ustaškog terora. Tom prilikom prisutnima se u ime zagrebačkih antifašista obratio Viktor Gotovac, predsjednik UABA Dubrava.

– Nema potreba ovdje prisutnima objašnjavati što na Dotrščini dogodilo, a onima koji ne znaju da je Hrvatska po Ustavu RH antifašistička, njima ne treba objašnjenje jer oni to i ne mogu shvatiti. Danas na pravi način pozdravljamo sve one koji su ovdje stradali, a prije svega ideju koja je danas više nego ikad bitna, ne zbog 1941. ili 1945. nego zato što fašizam živi i danas. Vrijednost antifašizma i borbe protiv svega toga što napada svaku manjinu je nešto zbog čega smo ovdje – rekao je Gotovac.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail