Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Odana počast borcima 13. primorsko-goranske udarne divizije poginulima u Rommelovoj ofenzivi

(Foto: Marko Gracin)

Na području Hreljina stradalo je 108 antifašista, većinom s područja Gorskog kotara, Primorja, otoka i Grobnišćine

Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Bakra i ove su godine organizirali komemoraciju kod spomen kosturnice na groblju Hreljin, povodom godišnjice pogibije boraca 2. brigade 13. Primorsko-goranske udarne divizije.

Bila je to prigoda za sjećanje na ratne dane 6. i 7. listopada 1943. godine, kada je, tijekom njemačke ofenzive, na području Hreljina stradalo 108 antifašista, većinom s područja Gorskog kotara, Primorja, otoka i Grobnišćine.

(Foto: Marko Gracin)

Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, održan je i prigodan program u kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola Hreljin i Rikarda Katalinića Jeretova Opatija, s recitacijama i pjesmama posvećenim domovini i domoljublju, a učenici su ujedno pročitali imena svih stradalih prije 79 godina.

Komemoracija je i ove godine privukla predstavnike velikog broja antifašističkih udruga s područja Primorsko-goranske županije.

Uvodno je nazočne pozdravio predsjednik SABA-a PGŽ-a Dinko Tamarut, koji se zahvalio svima koji čuvaju uspomene i sjećanja na poginule suborce.

(Foto: Marko Gracin)

Istaknuo je važnost antifašističkog naslijeđa Hrvatske te dodao kako je ova komemoracija, koja se održava dugi niz godina i postala je tradicija, ujedno doprinos zalaganju za mir, slobodu i demokraciju.

U ime domaćina, svima se obratio predsjednik bakarskog UABA-a Marijan Polić, koji je podsjetio na ratne dane iz listopada 1943. godine i stradanja brojnih Primoraca, Otočana i Gorana.

(Foto: Marko Gracin)

Naime, pogibija više od stotinu boraca 2. brigade 13. Primorsko-goranske udarne divizije dogodila se tijekom njemačke ofenzive, nakon kapitulacije Italije, pokrenute s ciljem da se sve borce Istre, Kvarnera i Gorskog kotara potpuno uništi te da se njemački borci, koji su krenuli iz Istre, spoje s ostalim njemačkim jedinicama kod Karlovca.

Otpor su pružili borci 2. brigade 13. Primorsko-goranske udarne divizije, iste one koja je nekoliko mjeseci kasnije stradala i na Matić poljani.

Kako je rečeno, koliko je strašna bila borba te listopadske večeri 1943. godine, pokazuje i omjer snaga, nepovoljan po borce 2. brigade 13. Primorsko-goranske udarne divizije, kojih je bilo 7.500 tisuća, a njemačkih boraca čak 70 tisuća.

(Novi list/Sanja Gašpert)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave