Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obnova spomenika partizanima u Ražancu

Odlukom Općinskog vijeća u Ražancu, kraj Zadra, obnovit će se spomenik “Galebovi” i ponovo postaviti spomen-ploča s imenima 53 fašističke žrtve ovog kraja

(Foto: Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra) Spomenik “Galebovi” u Ražancu

Nakon niza godina i upornih zahtjeva antifašističkih organizacija, Općina Ražanac krenut će u obnovu devastiranog spomenika koji simbolizira odlazak 14 mještana u ličke partizanske jedinice 28. studenog 1942. godine i formiranje Prvog zadarskog partizanskog odreda. Radi se o djelu akademskog kipara Ratka Perića s jatom od 27 galebova u uzletu koji simboliziraju 27 palih boraca i odlazak hrabrih mladića u borbu za slobodu.

Spomenik je tokom Domovinskog rata bio devastiran, a imena 53 poginula partizana i žrtava fašističkog terora izbrisana, kao i stihovi Silvija Strahimira Kranječevića. Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra Miljenko Letinić kaže da se s prijedlogom obnove složila većina vijećnika, kao i načelnik Općine Ražanac Damir Jordan (HDZ).

– Za razliku od puno drugih, spomenik u Ražancu nije srušen, ali je jako devastiran. Izbrisana su imena fašističkih žrtava koja će se ponovo napisati. Osim odavanja počasti stradalim mještanima, obnova je važna i da u središtu mjesta ne bude ruglo kakvo je do sada bila – kaže Letinić za Novosti.

Iz Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije objavili su da se 15. listopada obilježilo 80 godina od formiranja Zadarskog partizanskog odreda koji je samostalno djelovao na ovome području u sastavu XIX sjevernodalmatinske divizije. Bio je sastavljen od boraca iz Ražanca, Nina, Novigrada i Starigrada.

“Nažalost i ovaj spomenik bio je na meti vandala tijekom Domovinskog rata pod izgovorom – srušio ga vjetar. Spomenik je devastiran i divni stihovi Kranjčevića ‘Lijepa je ova zemlja – meni najdraža – u njoj smo dragi druže – za te umirali‘ izbrisani. Izbrisana su i imena 53 žrtve palih partizana i civila. Ta divljačka strast sukoba s povijesnom istinom, nanijela je veliku sramotu Hrvatskoj u civiliziranom svijetu i još uvijek tinja u glavama onih kojima mržnja opterećuje svijest”, poručili su iz ZUABA ZŽ-a, naglasivši da se raduju obnovi, jer antifašizam ne smije ostati tek na deklarativnoj razini.

(Novosti/G. Borković)

Facebook
E-mail