Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obljetnica Brigade braće Radić

Minutom šutnje za izginule, odana je počast kod Duge Rijeke u općini Rasinja slavnoj partizanskoj jedinici

Large brigada

Na mjestu osnivanja poznate partizanske brigade

Ušumi kod Duge Rijeke u Općini Rasinja, obilježeno je osnivanje Brigade braće Radić. Obilježavanje su organizovala antifašistička udruženja s područja Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije. Nakon minuta ćutanja, antifašisti i srpski vijećnici odali su poštovanje polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona za sve stradale borce u Narodnooslobodilačkom ratu i revoluciji. Pored antifašista, skupu su kao i svake godine do sada, prisustvovali načelnik Rasinje Danimir Kolman te vijećnici županijskog i drugih lokalnih srpskih Vijeća.

Polaganjem cvijeća kod spomenika osnutka Udarne NO brigade “Braće Radić” i minutom šutnje za sve izginule partizane NOVJ-a, odana je počast ovoj slavnoj partizanskoj postrojbi koja je sudjelovala u velikim bojnim operacijama do samog kraja rata. U šumi između Ludbreškog Ivanca i Duge Rijeke (tadašnji kotar Ludbreg), neposredno od sadašnjeg spomenika, 4. rujna 1943. formirana je Brigada koja se proslavila u borbama za Novi Marof, Varaždinske Toplice, Ludbreg, Koprivnicu i ostala mjesta. Delegaciju ZUABA Varaždinske županije predvodili su Milivoj Dretar, predsjednik i Zdravko Pahor, predsjednik UABA Ludbreg.

Sam naziv ove partizanske brigade pokazuje da je vodstvo narodnooslobodilačkog pokreta itekako vodilo brigu o značaju borbe za nacionalnu opstojnost koju danas isključivo svojataju nacionalisti, kao i da je ta borba bila povezana s onom za društvenu jednakost.

(Portal Novosti / Z. Vitanović)

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail

Kategorije

Najave

Dan partizanske mornarice

Savez antifašističkih boraca i antifašista Makarskog primorja i Općina Podgora organiziraju, pod pokroviteljstvom Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, obilježavanje Dana partizanske mornarice 10. rujna

Pročitaj više »