Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježena je 77. obljetnica osobođenja Grada Omiša

U organizaciji   Grada Omiša i Udruge antifašista Grada Omiša 18. listopada 2021.  na Omiškom groblju  Vrisovac održana je prigodna svečanost.   Vijence  na spomen kosturnicu poginulim borcima  NOR-a i žrtvama fašističkog terora položili su izaslanici Grada Omiša, Udruge antifašista Grada Omiša i  Gradske organizacije SDP-a Omiš. Vijenac je položen i na spomenik poginulim  braniteljima Domovinskog rata.

Tom prigodom gradonačelnik Grada Omiša  gospodin Ivo Tomasović u svom  obraćanju prisutnima  istakao je:

„Današnji dan je značajan za povijest našeg grada jer je Omiš oslobođen od fašizma i nacizma, a njegovo obilježavanje je važno radi mirne budućnosti generacija koje dolaze.

Obilježavanje ovog datuma važno je kako bi se spriječile mogućnosti oživljavanja ponovnih oblika ideologija koje podsjećaju na fašističke i nacističke režime a koje je Hrvatska, Evropa i cijeli civilizirani svijet odbacio.

Ovaj spomen dan je ujedno i prilika da sa dužnim poštovanjem izrazimo našu veliku zahvalnost svima koji su dali svoje živote za oslobođenje domovine od okupatora.

Podsjeća nas da nikada ne smijemo zaboraviti ni hrabrost niti žrtve stradale  za slobodu u borbi protiv fašizma, a kao zalog sretne budućnosti u miru i slobodi. Naša je obaveza čuvati spomen na sve žrtve Narodnooslobodilačke borbe i Domovinskog rata jer su te žrtve u temeljima naše domovine.

O njima moramo govoriti budućim generacijama kako se više nikada ne bi morali suočiti s prijetnjom rata i kako se krvava povijest ne bi ponovila.

I zato smo ponosni što vrijednosti antifašizma i danas žive, što su ušle u našu povijest, hrvatski ustav i što čine temeljne vrijednosti naše države.

Dragi sugrađani sretan vam dan oslobođenja Omiša od fašističkog okupatora ! „

Nedjeljko Fistonić

Facebook
E-mail