Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obilježena 78. godišnjica Bolmanske bitke

(Foto: Facebook.com/Lazo Đokić)

U nedjelju 30. travnja 2023. godine smo u Bolmanu (općina Jagodnjak Baranja), obilježili 78. godišnjicu Bolmanske bitke. To je bitka u kojoj su Nijemci zadnji put svojom “ofanzivom” (od 6-22.3.1945.) napali jedinice JA i Crvene armije u pokušaju da zauzmu ovaj prostor ključan za izvlačenje svojih jedinica s juga. Naravno da im to nije uspjelo i samo 20 dana poslije slama se Srijemski front i oslobađa cijela zemlja. Obilježavanju su prisustvovale brojne delegacije. Pored domaćina tu su bile delegacije: SABA RH, Konzulat Republike Srbije u RH, ZVO općina Vukovar, OBŽ, SNV i VSNM, delegacije SUBNOR-a Republike Srbije, delegacija Distrikta Brčko-BiH, delegacije Udruga antifašističkih boraca i antifašista iz Republike Hrvatske.

Delegaciju SABA RH predvodio je potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić. U sklopu obilježavanja 78. godišnjice Bolmanske bitke, otvorena je spomen soba i Memorijalni kompleks vezan za događaje iz NOB-e na ovom prostoru Baranje. Na akademiji upriličenoj ovim povodom prisutne je u ime SABA RH pozdravio potpredsjednik Lazo Đokić. Govorio je o značaju njegovanju kulture sjećanja i zaštite spomeničke baštine. Posebno je napomenuo da se ovih dana ponovo javljaju revizionisti koji u svojim izjavama govore “da je ovih dana izvršena okupacija ovih prostora”. Nažalost javni mediji to objavljuju bez ikakve ograde. To nas upozorava da je potrebno uvijek iznova govoriti istinu o NOB-i i vrijednostima antifašizma.

Hvala domaćinima, naročito općini Jagodnjak na gostoprimstvu i njegovanju antifašističkih vrijednosti. Neka je vječna slava i hvala borcima Bolmanske bitke!

SF/SN!

Lazo Đokić, potpredsjednik SABA RH

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave