Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Novi pokušaj povijesnog revizionizma

U Večernjem listu (vecernji.hr) objavljen je članak Pogledajte kako su izgledali Zagreb i okolica nakon dolaska partizana ¨45. (link na članak Večernjeg lista: https://m.vecernji.hr/vijesti/foto-pogledajte-kako-su-izgledali-zagreb-i-okolica-nakon-dolaska-partizana-45-1519212).

U članku se u okviru teme o oslobođenju Zagreba u svibnju 1945., odnosno, “ulasku partizana” u Zagreb, kako se to naziva u tom članku, za zarobljene domobrane i ustaše, odnosno pripadnike oružanih snaga NDH, koristi naziv “hrvatski zarobljenici”. 

Konstrukcijom takvog naziva upućuje se čitatelja da se nije radilo o oslobođenju Zagreba od fašista, nego o okupaciji Hrvata od strane partizana, i to nehrvata.

Poznato je da je Večernji list naglašenije od drugih utjecajnih medija sklon hrvatskom nacionalizmu i reviziji povijesti u korist nacionalizma.

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH izražava negodovanje i  javni revolt prema tom članku i njegovu autoru zbog opisanog manipulativnog korištenja pojmova kojima obrće uloge pravde i zla. Dakle, na djelu je još jedan pokušaj povijesnog revizionizma.

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave