Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Nižu se osude na šovinističke ispade SPC-a

Aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog poteza visokorangiranih predstavnika SPC-a, koji su se proteklih dana odali vrijeđanju dostojanstva civilnih žrtava rata i dehumaniziranju pripadnika LGBTIQ+ zajednice

(Foto: Wikipedia) Zastava Srpske pravoslavne crkve

Aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog poteza visokorangiranih predstavnika Srpske pravoslavne crkve, koji su se proteklih dana zdušno odali vrijeđanju dostojanstva civilnih žrtava rata i dehumaniziranju pripadnika LGBTIQ+ zajednice.

Podsjetimo, početkom prošlog tjedna patrijarh SPC-a Porfirije Perić odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana zbog zasluga u “odbrani hrišćanskih vrednosti”, a svega nekoliko dana kasnije Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička dodijelila je orden Vojislavu Šešelju, pravomoćno osuđenom ratnom zločinu i lideru Srpske radikalne stranke.

Šešelju, kojeg je Haaški sud svojevremeno osudio na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992., ovo nije prvo odlikovanje SPC-a. Prije sedam godina dobio ih je još dva, onaj s likom Bijelog anđela prvog reda, koji mu je dodijelio tadašnji episkop mileševski Filaret, a koji je iste godine i razriješen, te Orden zlatnog lika Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, kojim ga je odlikovao pokojni crnogorsko-primorski mitropolit Amfilohije. Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je ovaj put dodijelio vladika bački Irinej, koji je tom prilikom poručio da mu je “pripao deo časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden” i to u ime “zasluge u obnavljanju crkvenog jedinstva”.

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno prvo, taj potez okarakterizirala je kao “dosad najveću diskvalifikaciju patrijarha Porfirija, kojeg smo u Beogradu dočekali kao prijatelja najbolje zagrebačke intelektualne elite, a on se na kraju pokazao kao poštovalac osuđenih za ratne zločine”.

Na društvenim mrežama na novi sramotan potez SPC-a osvrnuo se i Tomislav Žigmanov, čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. “Bojim se da ovakvo što nije utjeha tugujućima ubijenih, niti zacjeljuje rane patnji nevinih žrtava, niti donosi spokoj Hrvatima i katolicima koji su ovdje ostali. Ima li tko da ih čuje?”, zapitao se Žigmanov.

Inicijativa mladih za ljudska prava, koja okuplja mlade aktiviste iz regije, u svojem je priopćenju pak istaknula kako nije moguće istovremeno zastupati obiteljske vrijednosti i dodijeliti ordenje zločincu Vojislavu Šešelju ili Viktoru Orbanu, premijeru države koja slavi odgovorne za masovne strijeljanja civila u Vojvodini tokom Drugog svetskog rata, poput Mikloša Hortija.

“Ovakvim postupanjem SPC zloupotrebljava poverenje i autoritet koji ima u srpskom društvu, čime ugrožava najranjivije među nama krijući se iza zaštite tradicionalnih vrednosti”, poručuju iz Inicijative, aludirajući na još jedan ispad patrijarha SPC-a.

Naime, na ultradesničarskom skupu, koji je pod nazivom “Litije za spas Srbije” jučer na ulicama Beograda okupio protivnike održavanja Povorke ponosa, Porfirije je izjavio da “nikome ne namećemo naš način života i ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane sveta dolazi da nameće svoj pogled na svet i svoje vrednosti”. Iz Inicijative podsjećaju da je patrijarh SPC-a u prethodnoj izjavi LGBTIQ+ građane i građanke nazvao i “zlom protiv koga se treba boriti”.

“Borbu LGBTIQ+ zajednice predvode građani i građanke Srbije braneći svoje postojanje čime štite najvažniji interes Srbije, a to je pravo na dostojanstven život u sopstvenoj zemlji. SPC svojim delovanjem postupa u neskladu i sa verskim normama, pozivajući tako na kršenje ustavnih prava i načela kao što su zabrana diskriminacije, slobode okupljanja i slobode izražavanja. Ovim putem podsećamo predstavnike institucija da je Srbija sekularna država u kojoj crkva nema ingerencije da se meša u poštovanje zakona i da ljudska prava nisu u njenoj nadležnosti. Jučerašnji skup, usmeren protiv održavanja Europrajda, ostaće upamćen kao još jedan čin kojim je SPC ukaljala svoj ugled umesto da bude na strani onih koji su obespravljeni”, ističe se u priopćenju Inicijative mladih, koja je sve građane pozvala da se u narednu subotu pridruže Europrajd šetnji.

“U ovakvoj situaciji to je jedini odgovor na klerikalizam i militarizaciju društva od strane SPC-a koju prate ekstremističke grupe. Šetnja 17. septembra, koja počinje u 17 sati ispred Narodne skupštine, biće praznik demokratije – veliki miran skup ljudi koji promovišu ljubav”, poručuju aktivisti.

(Novosti/T. Opačić)

Facebook
E-mail