Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

‘NISMO NAUČILI JER NEMAMO RAZUMA’ / Oštre kritike i s oltara: Evo što su hrvatskom narodu poručili zagrebački, riječki, osječki i splitski nadbiskupi

(Foto: Wikipedia) Ilustracija

Osim poruka radosti i mira, s hrvatskih su se oltara ovog Božića mogle čuti i oštre kritike

Ovog su se Božića s oltara diljem Hrvatske čule ne samo poruke mira i radosti, već i oštre kritike, prenosi RTL Danas.

Prije svega, kritike su upućene onima koji ne daju sve od sebe da se zaustavi rat u Ukrajini, ali i onima kojima je Božić samo konzumerizam.

“Trebamo biti odgovorni i za darovano vrijeme, i za vlastito tijelo, i za prostor u kojemu živimo”, kaže kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup te dodaje: “Živimo sada i na ovoj zemlji – svi. Ako ne pomognemo jedni drugima, sve je uzalud”.

Dotaknuo se Bozanić i stanja u Ukrajini, dok je u prvom redu tradicionalno sjedio državni vrh.

“Posebno molimo za mir u Ukrajini koja svaki dan krvari. Iz perspektive našega iskustva iz 90-ih godina prošloga stoljeća ne bi nam smjelo biti teško razumjeti tamošnju situaciju i biti otvoreni za pomoć koliko je to moguće”, rekao je Bozanić te dodao: “U početku bijaše riječ, a ta je riječ imala smisa. Riječ koja je značila koja nije bila kaos, buka, nered, daleko od ideologija koje su vodile u ratove i mrak. Tome se trebamo vratiti”.

“Prvo zdravlje, zatim da dragi Bog ostane u mojoj duši i mojem srcu da mogu prepoznati malene i potrebite”, zaželjela je Maja iz Zagreba.

‘Nismo ništa naučili jer nemamo razuma’

Oštre kritike uputio je i mons. Mate Uzinić, nadbiskup riječki.

“Rat je odustajanje od razuma, a mi još uvijek osjećamo posljedice Domovinskog. Nismo ništa naučili jer nemamo razuma, zato me je strah”, tvrdi mons. Mate Uzinić.

Jasno je poruku prenio čak i djeci.

Osječku katedralu u Božićnu je noć uveo monsinjor Đuro Hranjić, ništa manje kritičan.

“Žalosna su slika onoga što se događa na mikroplanu naših međuljudskih ravnodušnosti, strančarenja, ideoloških sukoba i borbi za osobnu korist prevlast utjecaj i vlast”, poručuje mons. Hranjić, nadbiskup đakovačko-osječki.

Kritika i na sveopći konzumerizam

S oltara splitske prvostolnice kritika i svima koje je “pojeo” kozumerizam.

“Sve nas to zadržava u blagdanskom ozračju pomalo omamljuje i odvlači od mjesta gdje je sve započelo”, smatra mons. Dražen Kutleša, nadbiskup splitsko-makarski.

“Svima mir, mir i sreću i zdravlje svim ljudima, a posebno ljudima u Ukrajini i onima koji nemaju večeras”, kaže Duška Martić iz Splita.

net.hr

Facebook
E-mail