Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Nikoli Opačiću priznanje za volonterski angažman

(Foto: Jovan Nedić) Nikola Opačić s volonterskim priznanjem i knjigom o spomenicima NOB-a na području Baranje

“Oazin” volonterski centar iz Belog Manastira, u organizaciji Ane Jeličić, već osmu godinu zaredom svečano dodjeljuje “Nagradu volonter godine” i dva “Priznanja za volonterski angažman” zaslužnim volonterima s područja Baranje. Ove godine svečanost je održana 6. prosinca u belomanastirskom Centru za kulturu, a u povodu Međunarodnog dana volontera.

Za ovogodišnjeg dobitnika “Nagrade volonter godine” proglašen je Marko Barčan, dugogodišnji član, časnik prve klase i trenutni predsjednik DVD-a Kneževi Vinogradi. Njegova hrabrost, pouzdanost i organiziranost posebno su došle do izražaja u raznim rizičnim intervencijama, u kojima je, s drugim vatrogascima, od vatre spašavao kuće, gospodarske objekte i nadasve ljudske živote.

Dobitnica “Priznanja za volonterski angažman” u 2023. godini je i vatrogaskinja Jelena Stankić, dugogodišnja aktivna članica DVD-a Karanac čak od svoje šeste godine. Svojim nesebičnim radom i zalaganjem postala je i članica Prvog hrvatskog ženskog interventnog tima u povijesti vatrogastva, s kojim je prošlog ljeta na Braču, uz kolege vatrogasce, branila priobalje od požara i drugih nedaća.

(Foto: Jovan Nedić) Vatrogaskinja Jelena Stankić i antifašist Nikola Opačić s “Oazinim” timom

“Priznanje za volonterski angažman” u 2023. godini uručeno je i Belomanastircu Nikoli Opačiću, predsjedniku Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir u petom mandatu, koji tu funkciju volonterski obavlja već 16 godina, a u prijašnjem razdoblju bio je i predsjednik Zajednice UABA Osječko-baranjske županije i potpredsjednik SABA RH. Od godine 2007. kao glavni inicijator aktivno i kontinuirano organizira obilježavanje godišnjica značajnih događaja iz NOB-a na području Baranje: Batinske i Bolmanske bitke te Dana pobjede i Dana antifašističke borbe, čime je dao nemjerljiv doprinos da se antifašističke ideje ne zaborave. Skupa s drugim članovima UABA Beli Manastir redovito učestvuje i u obilježavanju takvih godišnjica u Slavoniji, Srijemu i Bačkoj. Značajan doprinos dao je i u nastanku monografije “Spomenici Narodnooslobodilačke borbe na području Baranje”, koja je službeno promovirana 25. studenog 2023. godine pri obilježavanju 79. godišnjice Batinske bitke.

Već petnaestak godina kao volonter Nikola Opačić se ističe i u prihvatu i distribuciji zagrebačkog tjednika “Novosti” i vukovarskog petnaestodnevnika “Izvor”, koji čitaoce informiraju o aktualnim događanjima u Hrvatskoj i koji se besplatno dijele i raznose na kućni prag zainteresiranim građanima. Njegov angažman sastoji se u tome da svakog petka ujutro – 52 puta godišnje i bez obzira na vremenske prilike – u belomanastirskoj pošti preuzima šest pakete, ukupno 90 primjeraka “Novosti” te ih odnosi na sabirno mjesto i razdjeljuje drugim raznosačima, a 32 primjerka sam preuzima i biciklom ih raznosi do čitalaca.

Jovan Nedić

Facebook
E-mail