Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Nijemac slao desničarske mailove, pozdravljao s “Heil Hitler”. Dobio 5 godina zatvora

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

OPTUŽENIKU koji je ranije proglašen krivim za slanje desničarskih ekstremističkih mailova javnim osobama u Njemačkoj danas je sud u Frankfurtu izrekao kaznu od pet godina i 10 mjeseci zatvora.

Mnoge od 116 poslanih poruka označene su kao da dolaze iz “NSU 2.0”, što je oznaka za Nacionalsocijalističko podzemlje, desničarsku terorističku skupinu koja je razotkrivena prije otprilike 10 godina. Osuđeni 54-godišnjak iz Berlina uhićen je u svom stanu u njemačkoj prijestolnici u svibnju prošle godine.

“To je bilo samo trolanje na visokoj razini”

Sud ga je danas proglasio krivim za javno poticanje na počinjenje kaznenih djela, poticanje na mržnju, remećenje javnog reda i mira, korištenje protuustavnih obilježja, prijetnje, napad na službenika kaznenog progona i vrijeđanje.

Na sudu se branio sam i tražio oslobađajuću presudu. Tvrdio je da su prijetnje pronađene na njegovom računalu bile iz chat grupe na dark webu i da ih nikada ne treba shvaćati ozbiljno. “Projekt NSU 2.0 bio je samo trolanje na visokoj razini”, tvrdio je optuženik. 

Koristio nacistički pozdrav “Heil Hitler”

Njegova prijeteća pisma poslana su između kolovoza 2018. i ožujka 2021. e-mailom, faksom ili SMS-om. Autor je redovito koristio nacistički pozdrav “Heil Hitler” i nazivao se “SS-Obersturmbannfuehrerom”, pripisujući si paravojni čin bivše nacističke stranke.

Primatelji su bile fizičke i javne osobe te institucije vlasti i druge državne institucije. Pisma su sadržavala verbalne uvrede ili oštre klevete usmjerene protiv ljudi turskog porijekla.

(Index.hr / Hina)

Facebook
E-mail