Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Nesretna vam godišnjica

Mural s likom osuđenog ratnog zločina Mihajla Hrastova i dalje je na zidu željezničkog nadvožnjaka Rakovac u Karlovcu, premda su iz HŽ Infrastrukture od veteranske udruge još proljetos naložili njegovo uklanjanje

(Foto: Radio Mrežnica)

Mural s likom osuđenog ratnog zločina Mihajla Hrastova, koji su lani u suradnji s veteranima “Gromova” oslikali i svečano otvorili pripadnici Bad Blue Boysa, i dalje je na zidu željezničkog nadvožnjaka Rakovac u Karlovcu, premda su iz HŽ Infrastrukture, kao vlasnika dotične javne površine, od veteranske udruge još proljetos naložili njegovo uklanjanje.

Ovog tjedna navršila se 31. godišnjica od ubojstva 13 zarobljenih i razoružanih rezervista JNA, koje je na Koranskom mostu počinio spomenuti Hrastov, kojeg je Vrhovni sud 2015. godine pravomoćno osudio na četiri godine zatvora, od čega je odležao dvije godine i deset mjeseci. Upravo je na lanjskoj obljetnici događaja, koji karlovački veterani smatraju “presudnim za oslobođenje Hrvatske”, odlukom karlovačkog Gradskog vijeća Koranski most preimenovan u Most specijalne jedinice Grom, unatoč tome što je za ubojstva počinjena na tom mostu pravomoćno osuđeni Hrastov upravo pripadnik “Gromova”.

Inicijativa mladih za ljudska prava tim je povodom poslala pisani zahtjev HŽ Infrastrukturi u kojem su od tog tijela javne vlasti zatražili odgovore o tome kada će ukloniti sporni mural, kao i koje je daljnje radnje poduzelo da bi on bio uklonjen. Iz HŽ Infrastrukture odbili su odgovoriti s obrazloženjem da te “informacije ne smatraju informacijom u smislu Zakona o pravu na pristup informacijama”. Programska direktorica Inicijative Branka Vierda kaže da HŽ Infrastruktura kao nadležno tijelo nije poduzela ništa da se mural ukloni, odnosno da realizira vlastiti nalog koji je prije nekoliko mjeseci uputila Udruzi Grom.

(Novosti/D. Grozdanić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave