Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Neonacisti obilježili smrt kvislinga Nedića u Beogradu

Pedesetak pripadnika neonacističke grupe “Zentropa Srbija” okupilo se u centru Beograda kako bi obilježili godišnjicu smrti Milana Nedića, predsjednika kvislinške Vlade Srbije za vreme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu

(Foto: Radio Slobodna Evropa) Neonacistički skup je osiguravala policija

Oko 50 pripadnika neonacističke grupe “Zentropa Srbija” okupilo se 4. februara u centru Beograda kako bi obilježili godišnjicu smrti Milana Nedića, predsjednika kvislinške Vlade Srbije za vreme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, piše Radio Slobodna Evropa.

Okupili su se ispred zgrade nekadašnjeg zatvora OZNA-e (Odjeljenje za zaštitu naroda) s čijeg prozora je početkom februara 1946. uoči suđenja Nedić skočio i izvršio samoubistvo. Okupljeni su razvili transparente i pjevali pjesme posvećene Nediću, a potom i zapalili baklje.

Uz jako prisustvo policije, u isto vrijeme i na istom mjestu protestiralo je i desetak antifašista, koji su uzvikivali “ne damo Srbiju fašistima” i “naš grad”. Policija ih je odvajala od skupa neonacista. Među njima je bila i Sofija Todorović, iz nevladine Inicijative mladih za ljudska prava, koja je drugog februara pozvala policiju da zabrani ovo okupljanje, a vlast u Srbiji da jasno osudi skupove “kojima se slavi nacizam i antisemitizam, širi rasna mržnja i slave suradnici okupatora u Drugom svjetskom ratu”.

“Mi upravo svedočimo tome da policija brani jednu fašističku manifestaciju, jer šta je drugo slavljenje kolaboracioniste i čoveka koji je otvoreno podržavao fašizam i zastupao nacističku ideologiju do promocija fašizma”, rekla je Todorović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Za sada nema naznaka da će se se ovakvi skupovi tumačiti kao promocija fašizma, a zapravo svedočimo potpuno suprotnoj informaciji gde se oni tumače kao sloboda, a kada ovakve stvari podvodimo pod slobodu to znači da su naše vrednosti samo neka prazna priča”, rekla je Todorović.

Na zabranu je pozvao i parlamentarni opozicijski pokret Ne davimo Beograd, čiji su pripadnici prisustvovali antifašističkom skupu 4. februara.

“Ovakve organizacije veličaju najopasnije ideologije i slave najmračnije događaje i ličnosti iz istorije, kakav je bio narodni izdajnik i ratni zločinac Milan Nedić kome je najavljeni skup posvećen”, navodi se u saopštenju pokreta Ne davimo Beograd.

Milan Nedić bio je predsjednik takozvane “Vlade narodnog spasa” u vrijeme njemačke okupacije Srbije od 1941. do 1944. godine. Juna 1945. proglašen je za ratnog zločinca zbog izdaje naroda, službe okupatoru, mučenja i teroriziranja stanovništva. Kao čelnik kolaboracionističke vlade, Nedić snosi odgovornost za saradnju sa nacističkom Njemačkom i učešće u holokaustu, ubojstva i progon antifašista, hapšenje Židova, pljačku njihove imovine i učešće u egzekucijama u logorima Topovske šupe i Banjica u Beogradu. Beograd je bio jedan od prvih gradova u okupiranoj Evropi koji je proglašen za “judenfrei” (“očišćen od Židova”).

Britanci su ga izručili jugoslavenskim snagama 1. januara 1946. godine. Početkom februara iste godine izvršio je samoubojstvo u istražnom zatvoru u Beogradu, prije nego što je suđenje počelo.

Novosti

Facebook
E-mail