Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

NEMIRI & NESANICE: Revizija Vatikanskih ugovora ostat će NE-temom sve dok se ne organizira referendum

Sada su zastupnici poput Arsena Bauka i Anke Mrak–Taritaš jako hrabri, ali kao ministri nisu imali petlje otvoriti političko pitanje revizije ugovora, za što se zalagao pokojni don Ivan Grubišić

(Foto: Wikipedia) Trg sv. Petra – Vatikan/Ilustracija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade održali su u četvrtak, 30. studenoga, redoviti sastanak s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, u Banskim dvorima. Na polugodišnjem sastanku izraženo je zadovoljstvo kvalitetnim odnosima, posebno dogovorom o sklapanju Sporazuma o utvrđivanju sljedništva pravnih osoba Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj. Sudionici sastanka razgovarali su o statusu katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj i unaprjeđenju pravnog okvira za njihovo djelovanje. Istaknuta je uspješna suradnja u procesu obnove sakralnih objekata nakon potresa, uz kvalitetno korištenje nacionalnih sredstava i sredstava Fonda solidarnosti EU-a.

Predsjednik Vlade predstavio je članovima Stalnog vijeća HBK-a mjere Vlade usmjerene na zaustavljanje negativnih demografskih tijekova, dodavši da je prioritet u ovom desetljeću demografska revitalizacija, koja predstavlja strateško pitanje hrvatske budućnosti. Bilo je govora i o obilježavanju 1100. obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava (čitaj: žicala se nova lova za troškovnik tih proslava).

Na sastanku su sudjelovali članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije – predsjednik HBK-a zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, potpredsjednik HBK-a đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan i krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Uz njih na sastanku je sudjelovao i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Sve fino i lijepo da nije ove “sitnice”: toga istoga dana zastupnici su Saboru iznijeli svoje mišljenje o prijedlogu Anke Mrak Taritaš (GLAS) da Sabor zaduži Vladu da pokrene postupak pregovora o izmjenama ugovora sa Svetom Stolicom na području odgoja i kulture, gospodarskih i pravnih pitanja te dušobrižništva katoličkih vjernika, pripadnika vojske i policije. Raspravu o njenom prijedlogu potpisima su pogurale sve lijeve stranke zastupljene u Saboru osim, naglasimo, Socijaldemokrata. Naravno, zašto bismo se čudili, Plenković je to proglasio NE-temom. HDZ i desni dio oporbe usprotivili su se prijedlogu Anke Mrak-Taritaš poručivši kako za to nema temelja te da ugovori trebaju ostati, dok dio lijeve oporbe smatra da oni dovode do nejednakosti. HDZ-ovci su minirali raspravu i tema, dabome, uopće nije spomenuta na susretu premijera i članova Vlade s predstavnicima HBK-a s nadbiskupom Kutlešom na čelu.

Praveći se važan u programu N1 televizije, saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk je kazao: “Vatikanski ugovori potpisani su između Hrvatske i Svete Stolice u devedesetim godinama i radi se o četiri točke. Pa nije ih Mojsije donio sa Sinaja na kamenim pločama da su to zapovijedi koje ne treba mijenjati. Ti ugovori i predviđaju mogućnost razgovora o promjeni.” Rekao je da s obzirom na to da su se u zadnjih 20 godina promijenile mnoge stvari, to od Vlade zahtijeva procjenu je li primjena tih odredbi na odgovarajući način u interesu Republike Hrvatske. Taj isti Bauk bio je ministar u vladi Zorana Milanovića i SDP-a, koja također nije ni takla pitanje revizije vatikanskih ugovora, a sada se junači. Ponovimo: sve što sada zagovaraju Arsen Bauk ili nekadašnja ministrica Mrak-Taritaš jest trla-baba-lan: njihova vlada nije se uopće usudila otvoriti reviziju kao političko pitanje. Dapače, nijedna hrvatska vlada nije se time željela baviti. Zašto? Jer bi se biskupi dignuli na stražnje noge i jer bi Vladu koja bi to takla, smatraju, revizija stajala izbora: HBK, misli gospon Plenki, a tako i svi premijeri prije njega, napravio bi darmar.

Prijedlog Anke Mrak-Taritaš je za to da se raspravi o održavanju katoličkog vjeronauka u školama, zatim o osiguranju novčanih sredstava obrazovnih ustanova, povratu imovine, obnovi zgrada, osiguranju godišnjeg iznosa iz državnog proračuna, obavještavanju crkvenih vlasti u slučaju sudskih istraga o kleriku, pitanju neradnih dana. Upravo zbog tih odredbi Ugovora imamo jedan neradni dan više. Svakako treba kazati da to nije ovlast Sabora nego Vlade RH. I ne bi trebalo biti tabu temom.

Za reviziju se dugo zalažem, ne i za ukidanje vatikanskih ugovora kao neki aktivisti građanske ljevice. Kao voditelj kampanje pokojnog don Ivana Grubišića za parlamentarne izbore 2011. (u prosincu te godine u desetoj, splitskoj, izbornoj jedinici njegova neovisna lista osvojila je čak 11,69 posto glasova i dva saborska mandata), u dogovoru s don Ivanom tu smo točku bili stavili visoko na listi točaka svoje politike platforme. Crkvene strukture to su njemu, a onda i meni, jako zamjerile. Don Ivan je zagovarao i provedbu referenduma o tom pitanju, smatrao je da siromaštvo i kriza zahtijevaju reviziju, a govorio je i o pitanju suvereniteta Hrvatske načetog ugovorima, pa pozivam hrabrog borca Arsena Bauka i cijeli SDP, a i Anku Mrak-Taritaš i sve istomišljenike, da konačno organiziraju narodno izjašnjavanje. Do tada će revizija ostati NE-tema i za desne i za biskupe.

(nacional.hr/Drago Pilsel)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave