Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

NEMIRI & NESANICE Dražen Kutleša snosi najveću odgovornost za nerede i potencijalno nasilje klečatelja

Autor: Drago Pilsel

Šefovi HBK-a kao da ne shvaćaju gdje žive i što je teološki ispravno. Naime, klečatelji zastupaju pogrešnu kršćansku antropologiju. Patrijarhat je prevladana stvar u dokumentima Crkve

(Foto: Wikipedia) Dražen Kutleša

Nemile scene koje su se ove prve subote u mjesecu vidjele u srazu tzv. molitelja na hrvatskim trgovima s nezadovoljnim građanima, osobito u Zagrebu i Splitu, idu na dušu predsjedniku i potpredsjedniku Hrvatske biskupske konferencije. Zašto klečatelji (inzistiram na ovom pojmu jer to što oni rade s krunicama u rukama nema ama baš nikakve pobožnosti u sebi) biraju paradiranje i demonstraciju sile, za što im ostaje sve manje prostora jer su sada postali i nasilni? Zato što žele izvršiti desant na episkopat. Postoji jedno njihovo nezadovoljstvo temeljnim stavovima koji se na razini hijerarhije prezentiraju u javnosti i koji im nisu više prihvatljivi. Oni žele da (nad)biskupi budu agresivniji i da stanu s njima na čelo klerikalne revolucije.

Naime, pastoralni radnici i mi koji smo teolozi i stručnjaci za religiologiju proteklih petnaestak godina primjećujemo svojevrsnu radikalizaciju vjere u dijelu praktičnih katoličkih vjernika koji – pretežno zbog nedostatka kvalitetne pastoralne ponude u vlastitoj župi – ispunjavanje svojih duhovnih potreba traže u zajednicama karizmatskoga tipa, pohađanju “tradicionalne mise” na latinskom jeziku ili pak u različitima oblicima “katoličkoga aktivizma” nerijetko na rubu fundamentalizma kao što pokazuje klečanje za osnaživanje patrijarhata na našim trgovima. Takvo življenje vjere najčešće je utemeljeno isključivo na emocijama i “obilježeno fideizmom, moralnim rigorizmom, duhovnim elitizmom, a u zadnje vrijeme i (neo)konzervativnim ideološkim strujanjima koja se pozivaju na kršćanske vrijednosti premda su nerijetko udaljena od službenoga naučavanja Crkve”, kao što je rečeno na nedavnom 64. Teološko-pastoralnom tjednu u Zagrebu.

Pak je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, iako to zna, primio u petak 12. siječnja predstavnike udruge Vigilare i Zaklade za pravnu kulturu Ordo Iuris, predsjednika Vigilarea Vicu Batarela i visokog pravnog savjetnika Zaklade Ordo Iuris Hrvatska Joška Badžima, izvijestili su Vigilare i Ured nadbiskupa. U razgovoru su se, kaže se, dotakli “važnih vrijednosnih pitanja u Hrvatskoj” te dosadašnjih aktivnosti i planova. Dan ranije, u četvrtak 11. siječnja, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić susreli su se u Nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovu s predsjednikom udruge Hrvatska za Život i osnivačem Inicijative “40 dana za život” Antom Čaljkušićem u povodu desete obljetnice postojanja Udruge i Inicijative, izvijestila je Hrvatska za Život. Predsjednik Udruge Čaljkušić predstavio je plodove centara za život, rad tima za trudnice te važnost bdjenja pred bolnicama i domovima zdravlja. Kutleša i Hranić, u prvome redu, morat će platiti ceh ako klečatelji nastave ludovati i ako dođe do ozbiljnih sukoba, jer to što oni rade po trgovima nije molitva Crkve. I ovo što se već počelo događati, poput zatvaranja javnog prostora na glavnom trgu u Zagrebu, ide na teret prvaka HBK-a.

Neki crkveni prvaci poput riječkog nadbiskupa Mate Uzinića kazali su što treba. Mons. Uzinić komentirao je u programu HTV-a prošloga ljeta „molitve muškaraca“ i akciju „Muževni budite“ koje se svake prve subote u mjesecu organiziraju u više hrvatskih gradova, pri čemu predvodi Zagreb. Riječ je o pokretu koji su hrvatske konzervativne organizacije uvezle iz Poljske, svjedoče aktivisti iz Poljske, a kojemu je cilj u konačnici ukinuti ženino pravo na slobodan i dostupan prekid trudnoće. I nadbiskup Uzinić je ustvrdio da je takav oblik vjerskog aktivizma uvezen. Istaknuo je da postoje elementi političkog djelovanja: “To znači da se molitva i klečanje zloupotrebljavaju za nešto drugo. Tu nije samo prisutna želja za vjerskim obraćenjem, nego ima i elemenata političkog djelovanja.”

“Naravno, ljudi na to imaju pravo. Mislim da bi se mi koji smo službeni voditelji Crkve trebali ograditi od toga jer bi to značilo da se Crkva koristi za političke ciljeve”, rekao je Uzinić za javni servis (emisija “Nedjeljom u 2”, 11. lipnja 2023.) dodavši kako treba paziti da ne dođe do zloupotrebe vjere. “Bojim se da mi u Crkvi u Hrvatskoj, mi koji smo na određenim mjestima, nismo dovoljno hrabri za ukazivanje na zloupotrebe vjere. Trebali bismo biti puno hrabriji, poštujući građanska prava svakoga, pa i vjernika, ne bismo smjeli dopustiti da u tim stvarima, kad je u pitanju vjera, takve skupine vode nas i da one više utječu na nas nego obratno. Mi bismo zapravo trebali učiniti da poruka evanđelja ne bude kompromitirana”, nastavio je te dodao: “To se osobito vidjelo u vrijeme covida kad je Crkva pokušavala biti na strani razuma, a mnogi vjernici, i ne samo vjernici, bili su vrlo nerazumni.”

Uzinić je bio glas razuma. Kutleša i Hranić kao da ne shvaćaju gdje žive i što je teološki ispravno. Naime, klečatelji zastupaju pogrešnu kršćansku antropologiju. Patrijarhat je prevladana stvar u dokumentima Crkve, a iz toga što poručuju klečatelji može se zaključiti da onaj tko ne moli javno krunicu ili nije „pobožna osoba“ na njihov način, nije muževan, nije pravi muškarac ni dobar suprug i otac, a to je zabluda i isključivost.

Za vjernike katolike krunica je važna stvar, ali važnije je znati ponašati se odgovorno. Vođa pobune klečatelja Krunoslav Puškar upada u kontradikciju jer tvrdi da akcija nije uvezena, ali da je vidio kako se to radi u Poljskoj te odlučio stvar pokrenuti i u Hrvatskoj. Nadbiskupi Kutleša i Hranić trebali bi to znati. I onda djelovati. A ne poticati vođe klerikalne revolucije. To će im se vratiti kao šamarčina društva.

(nacional.hr/Drago Pilsel)

Poveznica na članak: https://www.nacional.hr/nemiri-nesanice-drazen-kutlesa-snosi-najvecu-odgovornost-za-nerede-i-potencijalno-nasilje-klecatelja/

Facebook
E-mail