Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Ne dozvoljavamo da se zaboravi

Puno mojih vršnjaka i istomišljenika bi danas bilo ovdje da na zagrebačkom Trgu bana Jelačića ne prosvjeduju protiv tzv. klečavaca, kaže 24-godišnji Ante, koji je godišnjicu bitke u Oborovu pohodio kao član SRP-a i predstavnik mladih hrvatskih antifašista

(Foto: portalnovosti.com) Obilježavanje 79. godišnjice Oborovske bitke

Činjenica je da je antifašistička borba hrvatskog naroda, zajedno s ostalim narodima ondašnje Jugoslavije, bila sastavni dio svjetske antifašističke koalicije, a bez te borbe zasigurno ne bi bilo ni danas međunarodno priznate Republike Hrvatske, rekao je između ostaloga u svom govoru Mladen Matijašec, potpredsjednik udruga zagrebačkih antifašista, na obilježavanju 79. godišnjice oborovske bitke. Pod impozantnim spomenikom usred parka u Oborovu, mjestu udaljenom 14 kilometara od Dugog Sela, antifašisti Zagreba, Velike Gorice i šire okolice položili su vijence u spomen na 152 poginula partizana čija su imena uklesana u mramornu spomeničku ploču.

Radisav Aleksić (87), predsjednik samoborskog VSNM-a, smatra da je obaveza svih građana, ne samo antifašista, posjećivati komemoracijske skupove i tako čuvati sjećanje na poginule borce NOB-a, bez kojih ne bi bilo današnje Hrvatske.

– Žao mi je što ovdje ne vidim više mladih ljudi, ali njih ne krivim za to: mislim da nisu dovoljno informirani o narodnooslobodilačkom pokretu – kaže Aleksić, osvrćući se na još jednu društvenu aktualnost s kojom nije zadovoljan.

– Razočaran sam posljednjim popisom stanovništva, jer će Samobor i Zaprešić ostati bez VSNM-a. Sve mi se čini da su državne vlasti u velikoj mjeri pridonijele tome: popisivači nisu ljude pitali za narodnost nego za vjeroispovijest, pa tako imamo više pravoslavaca nego Srba. No, što je, tu je – zaključuje.

Komemoracijski skup u Oborovu već tradicionalno organizira Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba, a njezin predsjednik Petar Raić kaže da je živih sudionika NOB-a sve manje, a manje je i ljudi koji dolaze na ovakve skupove; razlog su vjerojatno njihove godine ili zdravstveno stanje. “Danas se ovdje okupilo nas stotinjak, a nekad nas je znalo biti i deset puta više. Svejedno, malo nas je, ali nas ima” – sažima svoje dojmove.

Dvadesetčetverogodišnji Ante, koji nam iz nekog razloga odbija otkriti prezime, misli da bi mladih antifašista u Oborovu bilo i više da te subote nije za njih bilo drugog posla u Zagrebu.

– Na obilježavanju godišnjice bitke u Oborovu sam kao predstavnik mladih hrvatskih socijalista i SRP-a. Iako se najveći dio mojih istomišljenika i vršnjaka slaže u potpunosti s antifašističkim vrijednostima, mnogi od njih nemaju običaj obilaziti ovakve skupove. Ipak, puno njih bi danas bilo ovdje da na zagrebačkom Trgu bana Jelačića ne prosvjeduju protiv tzv. klečavaca – tumači nam. I tajnica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Velike Gorice i Općine Orle, sedamdesetogodišnja Biserka Zubek Kovačević, žali što u Oborovu nema više mladih.

– Iako danas ovdje ne vidim puno mladih ljudi, sigurna sam da mnogi od njih njeguju vrijednosti NOB-a i da vrlo dobro znaju što se na ovim prostorima događalo u Drugom svjetskom ratu. Mladost je mladost, no sigurna sam da progresivne snage na nju uvijek mogu računati, iako se iz godine u godinu u školskim udžbenicima i medijima sve manje govori o antifašističkoj borbi i stečevinama NOB-a. Tako se sve rjeđe spominje da je u sastavu Posavsko-turopoljskog odreda bila i ovdje osnovana Brigada “Franjo Ogulinac Seljo” – kaže nam Biserka, kojoj je nedavno dojavljeno da je u beogradskom Arhivu vojne povijesti pronađen tekst u kojem se o njezinom ocu govori kao o najboljem vojnom pilotu Jugoslavije.

– Da, Josip Zubek je moj tata. On je u NOB-u bio partizan u sklopu spomenute “Seljine” brigade i u jeku Drugog svjetskog rata školovao se za pilota. U takvu je školu poslan zahvaljujući europskoj antifašističkoj koaliciji – s ponosom je zaključila Biserka.

Kako se iz kolektivnog pamćenja Hrvatske ne bi posve izbrisale vrijednosti na kojima se temelji današnja država, čitateljima umjesto zaključka s još jednog antifašističkog okupljanja donosimo odlomak iz davno objavljene knjige o bitci kod Oborova: “U proljeće 1944., selo Oborovo bilo je sjedište tijela narodne vlasti i političkih organizacija Zagrebačkog okruga i Dugoselskog kotara. Tu su boravili i slušatelji partijskog tečaja i nekoliko vijećnika ZAVNOH-a, a u širem području i veće partizanske jedinice. U zoru 29. ožujka uslijedio je napad fašističkih jedinica, a teška bitka s nadmoćnijim neprijateljskim snagama vođena je do kasnih popodnevnih sati. Druga moslavačka brigada pretrpjela je velike gubitke: 37 poginula, 28 ranjena i 147 zarobljena i nestala borca. U rukama neprijatelja našlo se 207 pušaka, 12 puškomitraljeza, nekoliko minobacača i druga neophodna borbena oprema. Poginuo je i komandant Posavskog odreda Stjepan Bobinec-Šumski.

Među poginulima su bila i 32 vojna i politička rukovodioca i tri vijećnika ZAVNOH-a. Ukupni gubici partizanskih snaga – 152 borca. Neprijatelj je imao također znatne gubitke: oko 150 poginulih i velik broj ranjenih vojnika. Ipak, planirani cilj, potpuno uništenje partizanskih jedinica u okruženju i zatiranje antifašističkog pokreta ovoga područja, neprijatelj nije ostvario. Nakon iscrpljujuće borbe, partizanske jedinice pred večer uspjele su probiti neprijateljski obruč i izvući se u Moslavinu. Posavski odred je ubrzo popunjen novim borcima kao i 2. moslavačka brigada (jačine jednog bataljona iz sastava Moslavačkog NOPO) , te su nastavili uspješna borbena djelovanja do konačnog oslobođenja.”

(Novosti/Vladimir Jurišić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave