Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Navijača hrvatskog kluba iz Australije doživotno izbacili sa stadiona zbog dizanja desnice

(Foto: Twitter)

Australski nogometni savez je proveo istragu nakon suradnje s oba kluba, identificirali su jednog gledatelja i izdali mu doživotnu zabranu dolaska na utakmice u Australiji zbog skandaloznog pozdrava

Navijač Sydney Uniteda 58, uhvaćen kako izvodi nacistički pozdrav tijekom finala australskog kupa, dobio je doživotnu zabranu dolaska na utakmice od strane australskog nogometnog saveza, prenosi Guardian

Podsjetimo, u toj utakmici susreli su se Sydney United, klub koji su osnovali hrvatski emigranti, i Macarthur, koji je slavio 2-0, a navijači hrvatskog kluba su tijekom susreta skandirali ‘Za dom spremni’ i dizali desnice. Osam navijača zbog sramotnog ponašanja je izbačeno s tribina. Također, uoči utakmice izviždana je ‘Welcome to Country’ (hrv. Dobrodošli u zemlju), odnosno ceremonijska pjesma koja se izvodi na mnogim događajima u Australiji.

Australski nogometni savez je proveo istragu nakon suradnje s oba kluba, identificirali su jednog gledatelja i izdali mu doživotnu zabranu dolaska na utakmice u Australiji. No, nije on jedini. U tijeku je identifikacija i ostalih pojedinaca kojima također prijeti slična kazna. Također, kažnjen bi mogao biti i Sydney United.

– Ono što je trebalo biti slavlje nogometne igre pokvareno je djelovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrijednosti naše nogometne zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povrijedili i uvrijedili članove naše nogometne zajednice. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo više navijača koji sudjeluju u ovim gnusnim činovima. Radujemo se daljnjim brzim i teškim kaznama koje će provoditi australski nogometni savez nakon što se ti navijači identificiraju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za židovsku zajednicu i domorodačku zajednicu, već i za sve Australce – rekao je izvršni direktor australskog nogometnog saveza James Johnson.

24sata

Facebook
E-mail