Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Nasilnici koji su napali Radetu “zaraženi“ su virusom nacionalističke netrpeljivosti kao i njihovi parnjaci u Beogradu koji štite mural Mladiću

(Foto: Documenta – centar za suočavanje s prošlošću)

Reakciju Antifašističke lige RH, a uvezi, kako navode, posljednjeg napada ustašofila na predsjednika zadarskog SDP-a, prenosim o u cijelosti:

U ponedjeljak, 15. siječnja, četvorica muškaraca napali su g. Daniela Radetu, predsjednika zadarskog SDP-a i gradskog vijećnika Zadra. Razlog napada su zahtjevi Radete u Gradskom vijeću da se uklone proustaški natpisi i murali sa zidova u Zadru, posebno jedan koji, ispod teksta „Oluja ne prestaje“, prikazuje lik s karakterističnom ustaškom kacigom i obilježjem. Na dnu murala stoji natpis Tornado – ime zadarske navijačke skupine; kao što je na dnu transparenta s porukom „Jebat ćemo srpske žene i djecu“, kojim su mahali BBB u Kustošiji, u Zagrebu 2020. godine, stajalo „Dinamo Svetinja“. 

Od kada je postavio zahtjev u Gradskom vijeću za uklanjanje murala, u studenom 2023., Radeta je napadnut šest puta! 

Politička radikalizacija u smjeru mržnje i nasilja i glorifikacije fašističkog i kvislinškog režima iz prošlosti, ili ličnosti koji mržnju i nasilje simboliziraju, potmula je prijetnja hrvatskom društvu, u smislu da je čas manje čas jače izražena ali uvijek prisutna, već tridesetak godina. 

To da na identičan način u Beogradu radikalni nacionalisti, s istim mentalnim sklopom kao njihovi parnjaci u Hrvatskoj, napadaju ljude koji žele ukloniti mural Ratka Mladića, govori o sličnom trendu i u susjednim državama. Da je latentna fašizacija društva prisutna i kod susjeda čini ju samo opasnijom.

Nasilnici koji su napali Radetu, divljali prije četiri godine s odvratnim transparentom u Kustošiji, fizički sprečavali da se ukloni proustaški mural u Zadru ili pročetnički u Beogradu, gotovo su isključivo mladi ljudi. Nemaju nikakvih ratnih traumi ali jesu „zaraženi“ virusom nacionalističke netrpeljivosti i sklonosti militarizmu i nasilju, s kojim je počinjala društvena bolest fašizma u prošlosti. 

No prema toj, sve prisutnijoj, opasnosti, mnogi političari na vlasti, koji mogu utjecati na budućnost Hrvatske, ponašaju se kao zadrti antivakseri. Ne čineći ništa i tumačeći da to nije opasnije od prolazne prehlade.

Zoran Pusić

Predsjednik AFL

zadarski.slobodnadalmacija.hr

Facebook
E-mail